Szerző: Dojcsák Dániel

2009. május 5. 08:15

Túlszámlázás helyett lassít a Vodafone

Adatforgalom tekintetében korlátlan, viszont bizonyos forgalmazott mennyiség után korlátozott sávszélességű mobilinternet-csomagokat vezet be a Vodafone fix díjazás ellenében. Habár a limit lejárta után nagyságrendekkel csökken a sebesség, még kompromisszumok mellett is használhatóság alsó szélét súrolja az ígért 64 kbps, viszont ezekben a csomagokban a túlhasználatból nem eredhetnek meglepő számla-végösszegek, sőt semmilyen extra költség nem kerül elő.

A Vodafone május 2-tól, szombattól három új mobilinternet-csomagot vezetett be, melyeknél a kiszámítható, fix költségeket hangsúlyozza. A havi előfizetési díj ellenében egy meghatározott adatmennyiség forgalmazható a számlázási időszakban, ezt túllépve viszont nem horrorisztikus felárakért számolja a kilobájtokat a cég, hanem 64 kbps-re csökkenti a sávszélességet -- ez alig haladja meg a régi betárcsázós kapcsolatok sebességét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a keret kitöltéséig működik az ígért elméleti 7,2 Mbps, utána viszont a sebesség 829-ed részére esik vissza, így egy óra alatt elméletben is csak 32 megabájt adat, tehát egy hosszabb YouTube videó tölthető le. A feltöltés pedig még ennél is alacsonyabb, 16 kbit/s sebességre csökken, ami legfeljebb e-mailek elküldéséhez elég.

Az extra díj számlázása helyett bevezetett korlátozás viszont még mindig a laikus felhasználók számára is legkönnyebben átlátható és elfogadható megoldás. A Vodafone ezzel kivédi a Nemzeti Hírközlési Hatóság által nemrégiben megfogalmazott kritikák egy részét: az NHH egyes mobil adatcsomagokkal egy átlagos weboldal megtekintése is akár több tíz forintba kerülhet.

A három új csomag egyébként minimálisan feljebb lépett a letölthető adatmennyiségek tekintetében is, a Basic 4000 forintért 2 gigabájt forgalmat, a Medium 6000 forintért 6 gigabájtot, míg az Extra elnevezésű csomag 8000 forintért 12 giabájt adat áttöltését teszi lehetővé normál sebességen. A korlátozás aktiválása automatikus és az ígért sávszélesség ilyenkor nem hozzávetőleges, hanem fix, maximum 64/16 kbps. A HWSW kérdésére a Vodafone elmondta azt is, hogy a három új csomag bevezetése nem jelenti azt, hogy eltűnne a legkisebb 1 Gbyte-os csomag, az továbbra is a korábbi feltételekkel vehető igénybe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról