:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. április 29. 09:07

Európa internetes biztonságának központi irányítását sürgeti Viviane Reding

Viviane Reding nem pihen. Az információs társadalomért és médiáért felelős európai biztos újabb telekommunikációs projektet igyekszik végigvinni: videoüzenetében azt sürgeti, az Unióban hozzanak létre egy csúcspolitikusi tisztséget a teljes kontinens cyberbiztonságának felügyeletére.

\"Azt hiszem, hogy Európának komolyabb biztonságra van szüksége a kommunikációs hálózatain\" -- mondta Reding. \"Európának szüksége van egy \'Mister Cyberbiztonságra\', ahogyan van például \'Mister Külügy\' is\". Egy olyan hatalmi pozícióban lévő emberre van szükség, akinek megvan a lehetősége az azonnali cselekvésre abban az esetben, ha egy váratlan cybertámadás következne be. A vezető feladata lenne a \"haderők\" koordinálása, és a taktikai tervek fejlesztése is, amivel az EU javíthatná védekezőképességét -- vélekedik Reding.

Hiába érthető a szükségesség, Reding szerint az EU 27 tagállama elég felületesen gondolkodik a közös kommunikációs hálózatok védelméről. Pedig az Észtországban 2007-ben történt támadások egyértelművé teszik, hogy szükség lenne egy csúcsszintű \"cyber zsarura\" -- mondja a politikusnő. A kis balti országban két évvel ezelőtt kulcsfontosságú rendszereket támadtak meg több ezer zombigép segítségével külföldi szerverekről. Az áldozatok között volt az államigazgatási szervek weboldalai, a parlament, bankok, illetve online és elektronikus médiumok szerverei.

\"A Cybertámadás egy eszközzé vált a szervezett bűnözés kezében. Cégeket és egyéb szervezeteket zsarolnak, kihasználják az emberek gyengeségeit, de akár messzebbre menve az informatikai rendszerek manipulálása külügyi illetve katonai kérdéssé is válhat. Egy hónapnyi kiesés az internetkapcsolatban, legyen az akár Európában vagy az Egyesült Államokban, 45 ezer milliárd forintnyi (150 milliárd euró) kiesést okozhatna a teljes gazdaságban.\"

Habár az EU korábban létrehozott egy szervezetet hálózat- és információvédelmi feladatkörrel (ENISA), ennek tevékenysége információt megosztásra és -cserére korlátozódik, ahelyett, hogy a cybertámadások elleni védekezés valódi főhadiszállása legyen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.