Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 28. 14:19

Adattárház-megoldásainak integrációján dolgozik az SAP és a Teradata

A Törökországban zajló Teradata Universe rendezvényen az SAP és a Teradata bejelentette, szorosabbra fűzik eddigi partneri viszonyukat. Az együttműködés eredménye egy olyan, Teradata hardverre épülő SAP adattárház-megoldás, amely az Oracle Database Machine piaci ellenfele lehet.

[HWSW] A Törökországban zajló Teradata Universe rendezvényen az SAP és a Teradata bejelentette, szorosabbra fűzik eddigi partneri viszonyukat. Az együttműködés eredménye egy olyan, Teradata hardverre épülő SAP adattárház-megoldás, amely az Oracle Database Machine piaci ellenfele lehet.

Az SAP, az általa birtokolt BusinessObjects és a Teradata számos közös ügyféllel büszkélkedhet, és termékeik is együttműködnek, a vállalatok azonban úgy látják, a felhasználók igénylik a szoros integrációt, a Teradata hardveren futó natív adattárházat. Az SAP NetWeaver Business Warehouse, az SAP BusinessObjects és a Teradata Active Enterprise integrációja a vállalatok szerint lehetőséget ad arra, hogy a felhasználók egyetlen platformon konszolidálják az adataikat, ezzel csökkentve a költségeket, az előnyök oldalán szerepel emellett a nagyobb teljesítmény, ami végeredményben gyorsítja a döntéshozatalt azáltal, hogy több faktort lehet figyelembe venni.

A HWSW érdeklődésére az SAP-nál elmondák, a bejelentés nem csupán együttműködésről szól, hanem az SAP Business Warehouse 7.2 portolásáról a Teradata 12 adatbázisra, illetve az SAP Business Warehouse optimalizálásáról a Teradata hardvereire. Ezzel lényegében egy olyan üzletiintelligencia-híd készül el a köztesszoftverek rétegében, amely biztosítja a kommunikációt az SAP Business Warehouse és a Teradata adatbázis között.

A BusinessObjects már az SAP-be olvadás előtt is fontos partnere volt a Teradatának, azonban az SAP legfontosabb szövetségese az IBM, mivel a DB2 potens versenytársa az Oracle-nek, amely az üzleti szoftverek területén az SAP pozícióit fenyegeti. Az SAP ügyfelei általában DB2-t vagy Oracle-t használnak adattárház-platformként leginkább -- az SAP azon kevés cégek közé tartozik, amelyek több adatbázis használatát is lehetővé teszik adattárház-platformként.

A vállalatok tervei szerint az új, integrált megoldás bétatesztelése a negyedik negyedévben kezdődhet meg, a kereskedelmi megjelenés pedig 2010 elején esedékes. A megállapodás értelmáben a Teradata hardveren futó SAP Business Warehouse-hoz az elsővonalas támogatást az SAP biztosítja. Árakról egyelőre nem adtak információt a cégek.

Az Oracle tavaly ősszel jelentette be Database Machine megoldását, amely a HP-vel közösen fejlesztett, szervert és szoftvert egyaránt tartalmazó integrált megoldás adattárházakhoz. Az Oracle azóta felvásárolta a Sun Microsystemset, s ígérete szerint a jövőben újabb integrált megoldások megjelenése várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról