Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Symantec: senki ne vegyen több tárolót, használja ki jobban a meglevőeket!

Bodnár Ádám, 2009. április 10. 13:03
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Alig pár napja vette át hivatalosan a Symantec kormányrúdját Enrique Salem, az orlandói Storage Networking World konferencián máris sokkolta a megjelenteket.

hirdetés
[HWSW] Alig pár napja vette át hivatalosan a Symantec kormányrúdját Enrique Salem, az orlandói Storage Networking World konferencián máris sokkolta a megjelenteket.

Nem a kapacitásbővítés, hanem a meglevőek kihasználása a cél

Salem szerint a vállalatoknak le kellene állnia az adattárolási kapacitásuk mértéktelen bővítésével és inkább a már rendelkezésre álló helyet kellene okosan hasznosítaniuk. Nem a ROI-ra, vagyis a return on investmentre, a megtérülésre kellene koncentrálniuk, hanem a ROY-ra, a return on yesterdayre, vagyis hogy a meglevő eszközikből mit tudnak kihozni. Salem érvelése némileg érthető annak fényében, hogy a Symantec a Veritas felvásárlásával az adattárolási szoftverpiac egyik vezetőjévé vált.

"Az üzenetem a következő: ne vegyenek több tárolót. Jól hallották. Ne vegyenek tárolót" -- mondta a konferencián Salem. "Hogyan? Előszöris csökkentsék a tárolt adatok mennyiségét és tegyék a tárolóikat rugalmasabbá, hatékonyabbá." A tárolókapacitás hatékony menedzselésével, a thin provisioning alkalmazásával, az adat-deduplikáció bevezetésével, valamint intellignes archiválással nincs szükség annyi tárolóra.

A cég szerint a legtöbb felhasználó a rendelkezésére álló tárkapacitásnak mindössze 15-35 százalékát hasznosítja, a többi kihasználatlanul áll, például mert csúcsidőszakra tartogatják, de az is lehet hogy valamiért elérhetetlen, vagy egyszerűen mindenki megfeledkezett róla. A kihasználatlan kapacitást birtokolni viszont költséges, a tárolók működtetéséhez és hűtéséhez szükséges energia egyre többe kerül.

Sokat lehet spórolni

"Volt egy ügyfelünk aki arra panaszkodott, hatalmas információs robbanást kell kezelnie. Úgy becsülte, tárolókapacitásának 50 százalékát használja ki, de mi kiderítettük, csupán 20 százalékot" -- mondta Salem. "Olyan adattárolás-felügyeleti megoldásokra van szükség, amelyek több platformon működnek és átfogó képet adnak arról, milyen tárolókapacitá áll rendelkezésre, és ebből mennyi van kihasználva."

Salem persze pozitív példát is hozott a hallgatóságnak. Elmondása szerint egy pénzügyi szolgáltatónál mindössze 12 százalékát használták a rendelkezésre álló tárkapacitásnak, ezt két év alatt 41 százalékra tudták feltornázni a Symantec segítségével -- eközben nem vásároltak új tárolóberendezéseket, amivel 70 millió dollárt takarítottak meg. "Ha a mostani időkben boldog pénzügyi vezetőket akarnak látni, mondják meg nekik, több millió dolláros spórolási lehetőséget találtak."

Persze nem a Symantec az egyedüli vállalat, amelynek rátermett tárolófelügyeleti megoldásai vannak. Az IDC felmérése szerint a vállalat csak a második helyezett (18,3%) a storage szoftverek picán az EMC (26%) mögött.

Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.