:

Szerző: Bizó Dániel

2009. április 9. 15:06

Elsőként Ausztriában indult kereskedelmi HSPA+ szolgáltatás

Már üzemel Európa első kereskedelmi HSPA+ hálózata, mégpedig az osztrák A1 operátornál. Az üzemeltető mobilkom austria, mely hagyományosan élen jár a legújabb mobiltechnológiák bevezetésében, elsősorban a megnövekedett cellakapacitást emelte ki legfőbb előnyként.

[HWSW] Már üzemel Európa első kereskedelmi HSPA hálózata, mégpedig az osztrák A1 operátornál. Az üzemeltető mobilkom austria, mely hagyományosan élen jár a legújabb mobiltechnológiák bevezetésében, elsősorban a megnövekedett cellakapacitást emelte ki legfőbb előnyként.

Kapacitásnövelés

A mobilkom austria március végén Európában elsőként jelentette be a kereskedelmi HPSA szolgáltatást, igaz, jelenleg mindössze Bécs 10. kerületében hozzáférhető a lefedettség. Az év folyamán természetesen további területeken is megjelenik majd a legújabb 3G-s mobiltechnológia, elsősorban a forgalmas, magas terheltségű nagyvárosi pontokban. Az A1 mintegy 400 ezer mobil szélessávú ügyféllel rendelkezett 2008 végén, és 2007-ben a világon elsőként vezette be a HSUPA átvitelt, valamint 2002-ben elsőként ért el országos 3G-lefedettséget Európápan.

Az Ericsson által szállított HSPA hálózat jelenleg 21 megabites másodpercenkénti névleges csúcssebességre képes, rövid időn belül pedig 28,8 megabitesre fejlesztik tovább. Bár a HSPA (természetesen csak megfelelő modem meglét esetén) emelni hivatott az ügyfelek által tapasztalt átviteli sebességeket, a jelenleg tipikus 1,5-2 megabit/szekundumról a 3-5 megabit közötti tartományba, a mobilcégek számára mindenekelőtt azzal a jelentőséggel bír, hogy egy cellában több felhasználót tud egyidejűleg magas szinten kiszolgálni.

Utolsó fokozat a 4G-éra előtt

Az operátorok számára kritikus jelentőségű, hogy minél többet sajtoljanak ki egy-egy bázisállomásból, mégpedig költséghatékonyan, és folyamatosan lejjebb szorítsák a bitköltséget -- az ügyfelek egyre kevesebb pénzért egyre többet várnak a telekommunikációs szolgáltatásoktól. A HSPA , vagyis az Evolved High-Speed Packet Access mindezt magasabb rendű modulációs technikával (64-QAM) éri el, mellyel több adatot továbbíthat egy adott spektrumon. Ezt fokozza tovább a többcsatornás átvitelt lehetővé tévő MIMO antennaszervezés alkalmazása is, melyet még idén alkalmazni tervez a mobilkom austria.

A HSPA a harmadik generációs UMTS mobilszabványt kidolgozó ipari munkacsoport, a 3rd Generation Partnership Project legújabb szabványkiadásának, a Release 7 része, melyet 2007 végére véglegesítettek és publikáltak az érdekeltek. A HSPA az utolsó frissítési fokozat a negyedik generációs technológiák előtt, a friss Release 8 már a 4G előszobájához tartozik, annak alapjait rakja le LTE, vagyis Long Term Evolution néven, míg várhatóan 2010 magasságában el nem készül az LTE Advanced, vagyis a 4G-s hálózatok teljes specifikációja. A Vodafone Budapestet választotta LTE-tesztjeinek egyik helyszínéül, a kereskedelmi bevezetés 2011 előttre nem várható.

Itthon is lesz HSPA

A hazai mobilszolgáltatók jelenleg 14,4 megabit/s HSDPA-val igyekeznek a városi hotspotokat lekezelni, sajnos azonban egyetlen cég sem árulja el, hogy pontosan hol, és milyen ütemben kezdte meg a bekapcsolásokat. Eközben folyik a hálózatok országosan 7,2 megabitessé tétele is a bázisállomások frissítésével, míg a triumvirátusból utolsóként a Pannon tavaly decemberben közölte, hogy szintén megkezdte a feltöltési kapacitás növelését lehetővé tévő HSUPA technológia általános bevezetését. A T-Mobile és a Vodafone már tavaly nyár végére, alig egyhavi eltéréssel HSUPA-képessé tették hálózataikat.

A Vodafone Magyarország még az áprilissal kezdődött pénzügyi évében, vagyis legkésőbb jövő márciusáig tervezi a HSPA bevezetését, amint a megfelelő berendezések rendelkezésre állnak, ami a Huawei HSPA eszközök mellett a többnyire szintén Huawei HSPA modemek megérkezését is jelenti. A Vodafone az osztrákokhoz hasonlóan a hotspotokat fogja lefedni, árulta el a cég a HWSW számára. A másik két cégtől nem érkezett válasz a cikk megjelenéséig. Frissítés: A HWSW-nek adott válaszában Pannon úgy felelt, jelenleg elegendőnek ítélik a rendelkezésre álló HSDPA-verziók nyújtotta kapacitást, és a jövőben döntenek a lehetséges fejlesztési irányokról.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság január jelentése alapján közel 425 ezer aktív mobilnetező van Magyarországon, akik átlagosan 1,8 gigabájtot forgalmaznak havonta -- a szolgáltatók között ugyanakkor nagy az eltérés, a T-Mobile ügyfelei 1,3, míg a Vodafone felhasználói 3 gigabájtot fogyasztanak, a pannonosok pedig 1,7 gigabájttal közepesek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.