:

Szerző: Bizó Dániel

2009. április 8. 13:25

Árkedvezményt ad az AMD, ha frissítjük Opteron-szervereinket

A Nehalem chipekre épülő Xeonok megjelenésével lényegében a négy- és nyolcutas x86 szerverekre szűkült az AMD szerverpiaci mozgástere, miután az Intel fejlesztése elsöprő teljesítmény- és energiahatékonyságbeli fölényt mutat. Válaszul az AMD bejelentette az Opteron Upgrade Programet, melynek keretén belül kedvezményesen frissíthetjük opteronos szervereinket. A program kiterjed a soron következő, Istanbul kódnéven ismert processzorra is, melynek premierjét iparági források alapján előrébb igyekszik hozni a vállalat.

[HWSW] A Nehalem chipekre épülő Xeonok megjelenésével lényegében a négy- és nyolcutas x86 szerverekre szűkült az AMD szerverpiaci mozgástere, miután az Intel fejlesztése elsöprő teljesítmény- és energiahatékonyságbeli fölényt mutat. Válaszul az AMD bejelentette az Opteron Upgrade Programet, melynek keretén belül kedvezményesen frissíthetjük opteronos szervereinket. A program kiterjed a soron következő, Istanbul kódnéven ismert processzorra is, melynek premierjét iparági források alapján előrébb igyekszik hozni a vállalat.

Az AMD előrelátó módon már a Shanghai, vagyis a 45 nanométeres csíkszélességű eljáráson készülő Opteronok tavaly novemberi rajtjakor sem a teljesítményre helyezte a hangsúlyt, annak ellenére sem, hogy új szerverchipjei könnyedén felvették a versenyt az akkori Xeonokkal. Ezzel szemben taktikusan felhasználta a krízishangulatot, és a kiadások minimalizálásának fontosságát hangoztatta, vagyis azt, hogy az AMD legújabb Opteronjaival, valamint az azt követő hatmagos Istanbul generációval is frissíthetőek a meglévő, Socket F processzorfoglalatot használó szerverek -- az AMD szerint akár 15 perc alatt.

Ezt az üzenetet erősítette most tovább a cég az Opteron Upgrade Programmal, mely a 2000-es és 8000-es sorozatú Opteronok áraiból rendre 50 és 100 dolláros árkedvezményt ajánl azok számára, akik frissítenek, vagyis egy kétutas rendszer esetén 100, egy négyutasnál 400, egy nyolcutas gépnél pedig 800 dollár megtakarítást jelent a processzorok árából. Az AMD közleménye alapján a kedvezményt kiskereskedelmi partnerek és ügyfelek is lehívhatják. Az Intel Nehalem Xeon processzorok bár brutális teljesítményre képesek, és rendkívül energiatakarékosak, új szervereket és drágább DDR3-memóriát követelnek meg.

Az AMD próbálkozásában van ráció, a Socket F debütálása óta eltelt közel három év alatt a HWSW becslése szerint több mint 2,5 millió Opteron-alapú szervert adtak el világszerte, melyek frissítése a legtöbb esetben ésszerűbb döntésnek bizonyulhat a cserénél. Csak ez a meglévő bázis önmagában több mint 5 millió új szerverprocesszor eladására ad lehetőséget, ami jóval több, mint az AMD egész éves szerverpiaci értékesítése. Egyes számítás- és cache-intenzív esetekben akár háromszoros teljesítményugrást tapasztalhat az, aki egy 2006-ban vásárolt, kétmagos Opteron chipeket alkalmazó rendszert frissített a legújabb négymagos Shanghaijal, és ennél is nagyobb a kontraszt a közelgő hatmagos Istanbullal szemben, melynek piaci megjelenését minden jel szerint a lehető legkorábbra, akár nyár közepére igyekszik erőltetni az AMD.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.