Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 7. 13:29

Akár iSCSI SAN eszközként is használható

Új modellel bővítette kisirodai hálózati adattárolóinak sorát a NetGear. A ReadyNAS NVX érdekessége, hogy nem csak szimpla hálózati adattárolóként használható, hanem akár iSCSI tárolóhálózat (SAN) része is lehet, valamint az Apple Mac OS X 10.5-ben megjelent Time Machine szolgáltatást is támogatja.

[HWSW] Új modellel bővítette kisirodai hálózati adattárolóinak sorát a NetGear. A ReadyNAS NVX érdekessége, hogy nem csak szimpla hálózati adattárolóként használható, hanem akár iSCSI tárolóhálózat (SAN) része is lehet, valamint az Apple Mac OS X 10.5-ben megjelent Time Machine szolgáltatást is támogatja.

A ReadyNAS termékcsalád tagjai lényegében adattárolásra kihegyezett számítógépek Linux operációs rendszerrel, amely flash memóriáról töltődik be, az operatív tár pedig 1 gigabájt DDR2. A korábbi ReadyNAS NV+ modellhez hasonlóan az NVX is legfeljebb 4 SATA II merevlemezes meghajtót képes fogadni, amelyek akár 2 terabájtosak is lehetnek, így a maximális kapacitás 8 terabájt. A diszkeket a ReadyNAS akár RAID-tömbbe is tudja szervezni, de a vállalat saját X-RAID megoldása is elérhető, amelynek előnye, hogy a diszkeket akár menet közben is lehet bővíteni vagy cserélni, nem szükséges a RAID-tömböt újjáépíteni.

A ReadyNAS NVX-et a vállalat tehetősebb otthoni felhasználók mellett kisebb irodák, munkacsoportok számára ajánlja megosztott adattárolási és -mentési megoldásnak. A hálózati meghajtón tárolt fájlok lényegében bármilyen operációs rendszert futtató számítógépről elérhetők, köszönhetően az összes, széles körben elterjedt protokoll (CIFS, SMB, AFP, NFS, HTTP, HTTPS, FTP, FTPS, rsync, WebDAV) támogatásának. A berendezés emellett iSCSI SAN eszközként is működhet windowsos, linuxos vagy akár UNIX-os környezetben.

Az eszköz a Mac OS X Time Machine szolgáltatását is támogatja, amelynek elsősorban a kiadványszerkesztéssel vagy digitális tartalomkészítéssel foglalkozó cégek örülhetnek, ahol rendszerint sok Mac található. A ReadyNAS NVX a család korábbi tagjaihoz hasonlóan USB-porttal is rendelkezik, az ide csatlakoztatott háttértárról egyetlen gombnyomással képes biztonsági mentést készíteni. Újdonság még a ReadyNAS Vault szolgáltatás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különösen értékes állományaikat ne csak a ReadyNAS eszközön, hanem online tárhelyen is megőrizzék és az interneten bárhonnan elérjék.

A ReadyNAS NVX nem olcsó, a 2 terabájtos alapváltozat ára 1500 dollár, a ReadyNAS Vault szolgáltatás havidíja fogyasztók esetén 5,95 dollár, üzleti felhasználók esetén pedig 19,95 dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról