:

Szerző: Bányai György

2009. április 7. 11:09

Piacon az első AMD Neo processzoros noteszgép

A HP megkezdte Pavilion dv2 ultrahordozható noteszgépének szállítását. A notesz az AMD új mobilplatformjára épül, 12,1 hüvelykes kijelzővel, valamint 320 gigabájtos merevlemezzel rendelkezik.

[HWSW] A HP megkezdte Pavilion dv2 ultrahordozható noteszgépének szállítását. A notesz az AMD új mobilplatformjára épül, 12,1 hüvelykes kijelzővel, valamint 320 gigabájtos merevlemezzel rendelkezik.

A HP Pavilion noteszgép-sorozatát új modell dobja fel, mely kitöltheti az űrt a netbookok és a noteszgépek között. A gépet a HP januárban jelentette be, azonban szállítani csak a mai napon kezdte meg. A Pavilion dv2 a netbookoknál magasabb számítási teljesítményt az AMD új mobilplatformjának segítségével éri el, alacsony, 750 dolláros ára pedig sokakat szívhat el a netbookok vásárlásában gondolkodók közül.

A HP Pavilion dv2-ben alkalmazott Yukon platform egy egymagos, K8 mikroarchitektúrájú processzorból, AMD RS690E és SB600 chipkészletből épül fel, mely egy, az Intel megoldásainál jóval nagyobb teljesítményű ATI Radeon X1250 grafikus magot integrál. A korábban Huron kódnéven ismert Athlon Neo processzorból az 1,6 gigahertzen ketyegő MV-40 változat került a Pavilion dv2-be, amelyben az L2 cache mérete 512 kilobájt. A 65 nanométeres eljárással készülő chip elektronikai kerete mindössze 15 watt.


HP Pavilion dv2

A Pavilion dv2 12,1 hüvelykes, szélesvásznú, 1280x800 képpont széles kijelzője tökéletesen illeszthető az ultrahordozható méretosztályba, burkolatának váza magnéziumból készül, mely egyszerre teszi a gépet könnyűvé és ellenállóvá. A rendszermemória 4 gigabájtig bővíthető, a háttértároló pedig maximálisan 320 gigabájtos merevlemez lehet. A dv2 292x240x33 milliméteres méretei miatt beépített optikai meghajtóval nem rendelkezik.

A mindössze 1,7 kilogrammos gépet -- annak érdekében, hogy HD-videókat is le tudjon játszani -- kiegészítették egy ATI Radeon HD 3410 videochippel is, mely 512 megabájtnyi memóriával gazdálkodhat. A beépített kijelző mellett külső megjelenítők is használhatók, ezeket HDMI-, vagy VGA-csalakozón keresztül lehet a géphez kapcsolni.

A kép mellé a hangot Altec Lansing hangszórópár adja. Külső perifériák három USB-kapun osztozhatnak, a bővítőkártyákat pedig ExpressCard bővítőrés várja. A dv2 a vezetékes LAN-aljzat mellett természetesen rendelkezik vezeték nélküli hálózati csatolóval, mely ismeri a 802.11n szabványt is. A HP Pavilion dv2 a mai naptól vásárolható meg, a legszolidabb kiszerelés 749 dollárba kerül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.