Szerző: Koi Tamás

2009. április 1. 11:33

Jön a Mondi, a Samsung első WiMax-kompatibilis MID-je

Bemutatta első, WiMax-kompatibilis mobil internetterminálját (Mobile Internet Device, MID) a Samsung. A koreai cég Mondi nevet viselő kézi eszköze gyakorlatilag egy tenyérben, zsebben elférő noteszgépnek felel meg, bár kétségtelenül az internetes kommunikáció az elsődleges feladata. Telefonálni viszont nem lehet vele.

[HWSW] Bemutatta első, WiMax-kompatibilis mobil internetterminálját (Mobile Internet Device, MID) a Samsung. A koreai cég Mondi nevet viselő kézi eszköze gyakorlatilag egy tenyérben, zsebben elférő noteszgépnek felel meg, bár kétségtelenül az internetes kommunikáció az elsődleges feladata. Telefonálni viszont nem lehet vele.

A 4,3 hüvelykes érintőkijelzővel ellátott Mondi a hagyományos, szétcsúsztatható, QWERTY-billentyűzetes okostelefonok formáját követi. A Samsung MID-jén a több okostelefon szoftverhátterének is alapot adó Windows Mobile 6.1-es verziója fut, a weboldalak megjelenítésére pedig az Opera webböngésző 9.5-ös változata használható.

A Mondi részletes specifikációit egyelőre nem hozta nyilvánosságra a gyártó, így mindössze annyi továbbit tudni az eszközről, hogy alapkiépítésben 4 gigabájtnyi flash háttértárral lesz ellátva, GPS-modult, WLAN-vezérlőt és Bluetooth-rádiót is tartalmaz majd, továbbá egy 3 megapixeles webkamerát is beépít a Samsung. A legfigyelemfelkeltőbb újítás ugyanakkor kétségtelenül a WiMax-rádió, melyet a nagy gyártók közül elsőként a koreaiak építenek be mobil eszközükbe.

A WiMax-kompatibilis Mondi ettől persze még nem válik automatikusan vonzó vétellé mindenki számára, annál is inkább, mivel kereskedelmi WiMax-hálózat jelenleg csak az Egyesült Államok két nagyvárosában, Portlandben és Baltimore-ban működik egyetlen szolgáltató, a Clearwire jóvoltából. A Samsung ettől függetlenül úgy látja, hogy a szkeptikus vélemények ellenére van a WiMax-nek jövője más régiókban is, ezért tartották fontosnak a vállalatnál, hogy elsőként lépjenek a piacra WiMax-kompatibilis eszközzel.

A Samsung mindemellett nem kíván pálcát törni egyik potenciális negyedik generációs mobilhálózat mellett sem, így a szolgáltatókkal karöltve dolgozik az LTE-technológa (Long Term Evolution) mielőbbi bevezetésén. Az elsősorban az európai szolgáltatók által preferált LTE-vel jelenleg több telekommunikációs multi is kísérletezik, így sikeresen átviteli teszteket hajtott végre egyebek mellett a T-Mobile és a TeliaSonera.

A Mondi valamikor a második negyedévben kerülhet piacra, a készülék árát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról