:

Szerző: Koi Tamás

2009. március 31. 16:16

Megszűnik az Encarta, a Microsoft enciklopédiája

Nem bírta a versenyt az ingyenesen elérhető online enciklopédiákkal és egyéb tudásbázisokkal, ezért idén végleg bezárja a kapuit a Microsoft saját enciklopédia-szolgáltatása, az Encarta. A kilencvenes években hódító, akkoriban a híres lexikonsorozatokkal versengő enciklopédia szerepét más technológiák vehetik át a szoftvercégnél, így elsősorban a Kumo nevű szemantikus kereső kerülhet az Encarta örökébe.

[HWSW] Nem bírta a versenyt az ingyenesen elérhető online enciklopédiákkal és egyéb tudásbázisokkal, ezért idén végleg bezárja a kapuit a Microsoft saját enciklopédia-szolgáltatása, az Encarta. A kilencvenes években hódító, akkoriban a híres lexikonsorozatokkal versengő enciklopédia szerepét más technológiák vehetik át a szoftvercégnél, így elsősorban a Kumo nevű szemantikus kereső kerülhet az Encarta örökébe.

A tradicionális enciklopédiákhoz hasonlóan felépülő Encarta eleinte optikai lemezeken, CD-n vagy DVD-n jelent meg, idővel azonban online felületen is elérhetővé vált a mintegy 62 ezer szócikket, valamint több ezer illusztrációt és multimédiás tartalmat (videók, hangfelvételek stb.) felvonultató enciklopédia. A több nyelvre lefordított, helyenként lokális lexikonokból merítő Encarta prémium változatait éves előfizetési díj ellenében lehetett böngészni.

Bár az Encarta több ezer szócikkét ingyenesen, pontosabban hirdetéseket tartalmazó oldalakon is el lehet érni az interneten, az elavult és nehézkesen használható szerkezet miatt egyre kevesebben vették igénybe a szolgáltatást, a Microsoft így úgy döntött, hogy júniustól kivonja a forgalomból az Encarta összes, optikai lemezen megjelenő változatát, október 31-én pedig bezárja a weboldalakat is. Az Encarta japán lokalizációja két hónap haladékot kap, december végén azonban az is eltűnik az MSN szolgáltatásai közül.

Már nem ez kell a házihoz

Az Encarta elsősorban az egyre hatékonyabbá váló webes keresőmotoroknak, valamint a Wikipediához hasonló, közösségi szerkesztésű, és hatalmas adatbázissal rendelkező, ingyenes online enciklopédiák fokozatos térnyerése miatt szorult fokozatosan háttérbe az évtized második felétől. A cég hivatalos álláspontja szerint az enciklopédia megszüntetése része annak az átfogó piaci stratégiának, mely a felhasználók megváltozott kutatási, keresési igényeinek jobban megfelelő termékek kifejlesztését tűzte ki célul.

Bár a Microsoft illetékesei külön nem tettek említést róla, de a stratégiaváltás legfontosabb része alighanem annak a szemantikus elven működő, Kumo munkacímű keresőmotornak a megjelenése, melynek belső bétatesztelése jelenleg is folyik a Microsoftnál. Azt egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa az Encarta tudásbázisának, avagy Redmondban nyom nélkül felszámolják az enciklopédiát, vagy eladják, netán nonprofit felhasználásra ingyenesen átadják az adatbázist harmadik félnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.