:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. március 18. 15:14

Kipróbálható a Google Chrome 2.0

A januári fejlesztői előzetest követően a Google elérhetővé tette a Chrome 2.0 bétaváltozatát. A 2.0 számos olyan funkcióval egészíti ki a Chrome-ot, amelyeket a felhasználók régóta vártak, s amik hiánya miatt sokak számára elfogadhatatlan volt a Chrome.

[HWSW] A januári fejlesztői előzetest követően a Google elérhetővé tette a Chrome 2.0 bétaváltozatát. A 2.0 számos olyan funkcióval egészíti ki a Chrome-ot, amelyeket a felhasználók régóta vártak, s amik hiánya miatt sokak számára elfogadhatatlan volt a Chrome.

A Chrome 2.0 egyik fontos újdonsága, hogy a legújabb WebKitet és V8 JavaScript motort használja, tovább növelve a böngészés sebességét. A Google szerint az új béta 25 százalékkal jobban teljesít a V8 benchmarkon és 35 százalékot ver saját elődjére a Sunspider-tesztben. Az új változat immár képes a teljes optikai zoomra, azaz nem csak a betűk méretét nagyítja, hanem a riválisokhoz hasonlóan a teljes oldalt. Rossz hír ugyanakkor, hogy a szövegzoom teljesen kikerült az elérhető funkciók közül. Lett viszont teljes képernyős megjelenítés, ami talán feleslegesnek is mondható, hiszen a Chrome kezelőfelülete eddig sem vett el jelentős területet. Az automatikus szövegmező-kitöltő viszont ráfért a programra, ami szintén működik a 2.0-ban.

Az ablakok átméretezése és áthelyezése is kapott egy egészen új képességet. Amennyiben a felhasználó kihúz egy fület az ablakból, akkor az asztal felületének különböző pontjain feltűnő négyzetekbe húzva egy mozdulattal nagyíthatja teljes képernyősre, rendezheti a képernyő jobb vagy bal oldalára, vagy a már meglévő másik ablakot is átméretezve együtt függőlegesen vagy vízszintesen szétoszthatja köztük a rendelkezésre álló helyet. A Chrome 2.0 végre támogatja a Greasmonkey scriptkezelőt is, ami eddig kizárólag a Firefoxot gazdagította. Ugyan nem minden kiegészítő fut majd Chrome alatt, de ezzel lehetővé válik a legtöbb hiányolt tartalmi funkció hozzáadása a böngészőhöz.

A Chrome 2.0 béta A telepítéshez semmi másra nincs szükség, mint bezárni az éppen futó Chrome böngészőket, elindítani a webes telepítőt és pár pillanat múlva rendelkezésre is áll az új verzió, megőrizve a meglévő beállításokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.