:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. március 13. 08:07

Kihívásokkal teli évek elé néz a távközlési szektor

Miután a telekommunikációs szolgáltatások hazai piaca 2007-ben elérte a csúcspontot, csökkenő trendeket mutat, s a jövő a következő generációs hálózatokon, több platformon nyújtott komplex integrált szolgáltatásoké lehet -- derül ki a BellResearch kutatócég elemzéséből. A távközlési szolgáltatóknak a gazdasági válság hatásain túl egyébként is kihívásokkal kell szembenézniük.

[HWSW] Miután a telekommunikációs szolgáltatások hazai piaca 2007-ben elérte a csúcspontot, csökkenő trendeket mutat, s a jövő a következő generációs hálózatokon, több platformon nyújtott komplex integrált szolgáltatásoké lehet -- derül ki a BellResearch kutatócég elemzéséből. A távközlési szolgáltatóknak a gazdasági válság hatásain túl egyébként is kihívásokkal kell szembenézniük.

2008-ban hazánkban rekordot döntött a SIM-kártyák értékesítése, így ma már a 15 évnél idősebb lakosság háromnegyede rendelkezik mobiltelefonnal. A 100 százalék feletti SIM-kártya penetráció oka pedig azon túl, hogy sokan több készüléket, előfizetést is használnak, az, hogy egyre több informatikai eszközben is megjelennek a SIM-kártyák.

A mobil terület mellett a vezetékes piacon is vannak biztató folyamatok. Itt a kutató a Magyar Telekom nagyszabású hálózatfejlesztési bejelentését említi, aminek keretében 5 éven belül a szolgáltató 1,2 millió háztartás számára ígéri a nagysávszélességű optikai elérést illetve a kábelhálózatokon az Eurodocsis 3.0-t, ami lehetővé tenné akár a 200 Mbps letöltési és 100 Mbps feltöltési sebességeket is.

Az internetpenetrációval kapcsolatosan szintén pozitív a mérleg, hiszen 2008 során a BellResearch számai szerint további 11 százalékkal 36 százalékra nőtt a háztartások internetellátottsága, illetve a szélessávú mobilinternet terjedése is gyors ütemben kezdődött el. Az NHH gyorsjelentése szerint 2008 januárjában 508 ezer mobilinternet-előfizetést jegyzett a három szolgáltató Magyarországon.

Ugyanakkor hiába a pozitív szemelvények, összességében 2007 után csökkenés volt tapasztalható a kiskereskedelmi távközlési piacokon, a piaci szereplők 2008-ban 3 százalékkos bevételeséssel kellett szembenézzenek. A lakossági internetpiac ugyan tartja dinamikáját, s a tavalyi 15 százalékos növekedés után idén is 12 százalékos többlettel számolnak az elemzők. A vezetékes hangszolgáltatások területén azonban az előző évi 17 százalékos csökkenést egy újabb tizednyi lemorzsolódás követhet idén.

A trendek természetesen nem lokálisak, a globális piacon is hasonló tendenciák mutatkoznak, s a világpiacon tapasztalt 4 százalékos növekedés csupán a fejlődő országokban végbemenő távközlési boomnak köszönhető. Kína és India további lehetőségeket tartogat a szektor számára, hiszen annak ellenére, hogy volumenben már megelőzték a nyugati országok mindegyikét (internet, mobiltelefon), a penetráció mégis alacsony, s várható, hogy évről évre újabb rétegek zárkóznak fel és kezdenek el igénybevenni ilyen szolgáltatásokat.

Magyarország viszont már az érett telekommunikációs piacokhoz tartozik, ahol a lakossági és az üzleti árbevételek változása egyirányú trendet mutat -- értékelt Sugár Mihály, a BellResearch vezető tanácsadója. -- \"Az üzleti szolgáltatásokban a távközlési szereplők kitörési lehetősége az IT-területekre való behatolás, a lakossági piacon a tv-multimédia és az internet, ahol a pálya még nem lefelé vezet.\"

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.