Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A kedvezőtlen körülmények között tudott rekordévet zárni a GTS Central Europe

Bodnár Ádám, 2009. március 09. 16:44
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Fennállásának legjobb eredményét érte el a GTS Central Europe. A régió egyik legnagyobb alternatív távközlési szolgáltatójánál az árbevétel 10 százalékos növekedéssel elérte 436 millió eurót, az EBITDA pedig 77 millió euróra nőtt, amely 8 százalékkal haladja meg a 2007-es eredményt. A Magyar Telekom február végén 0,5 százalékos bevételcsökkenést mellett 10 százalékos EBITDA-növekedést, a cseh Telefónica 2,6 százalékos árbevételnövekedést, a lengyel TPSA 2,4 százalékos bevétel- és 44 százalékos EBITDA-csökkenést jelentett 2008-ra

[HWSW] Fennállásának legjobb eredményét érte el a GTS Central Europe. A régió egyik legnagyobb alternatív távközlési szolgáltatójánál az árbevétel 10 százalékos növekedéssel elérte 436 millió eurót, az EBITDA pedig 77 millió euróra nőtt, amely 8 százalékkal haladja meg a 2007-es eredményt. A Magyar Telekom február végén 0,5 százalékos bevételcsökkenést mellett 10 százalékos EBITDA-növekedést, a cseh Telefónica 2,6 százalékos árbevételnövekedést, a lengyel TPSA 2,4 százalékos bevétel- és 44 százalékos EBITDA-csökkenést jelentett 2008-ra

A GTS Central Europe-nál kiemelkedően, 19 százalékkal nőtt az adatszolgáltatásokból származó forgalom, ennek jelentős része nemzetközi ügyfelektől származott. "A romló makrogazdasági környezet ellenére a 2008-as évet kitűnő eredménnyel zártuk, ami biztos alapot jelent a GTS csoport továbbfejlesztéséhez" -- mondta Adam Sawicki, a GTS Central Europe ügyvezető igazgatója. "A csoport folyamatosan kiemelt hangsúlyt helyez a cash-flow termelésre. A 2008-as év beruházások utáni operatív cash-flow-ja 28 millió euróra nőtt, amely 45 százalékos növekedés az előző évhez képest" -- tette hozzá Gerald Grace, a GTS Central Europe pénzügyi igazgatója.

A magyar leányvállalat is rekordévet zárt tavaly, bár a növekedés üteme a gazdasági körülmények kedvezőtlen alakulása miatt elmaradt a korábbiaktól. A GTS-Datanet így is 6 százalékkal növelte bevételét, amely így elérte a 61,4 millió eurót (15,47 milliárd forintot). Az EBITDA 8,5 millió euró (2,14 milliárd forint) lett, ez szinte változatlan a megelőző évvel összevetve. A vállalat 5,6 millió eurót fordított tavaly beruházásokra, ennek egyik jelentős tételét az optikai gerinchálózat 200 kilométeres bővítése jelentette.

A GTS-Datanet jelenleg az egyetlen olyan hazai alternatív távközlési szolgáltató, amely saját gerinchálózattal rendelkezik. A mára több mint 2200 km hosszú, 80x10 Gigabit/s maximális kapacitású optikai hálózat kiépítésére a cég az elmúlt tíz évben mintegy százmillió eurót fordított. "A 2008-as év mérföldkő volt a GTS csoport történetében, hiszen nagy lépést tett afelé, hogy regionális szolgáltatóvá váljon" -- mondta Pauer Pál, a GTS-Datanet ügyvezetője. "Meggyőződésem, hogy az átalakulás a GTS-Datanet számára is komoly versenyelőnyt jelent. Egy erős, teljes Közép-Európát lefedő távközlési csoport tagjaként cégünknek minden esélye adott a gazdasági válság biztonságos átvészeléséhez."

A GTS-Datanet anyavállalatát, a GTS Central Europe-ot tavaly májusban vásárolta fel a Columbia Capital, M/C Venture Partners illetve Innova Capital által vezetett magánbefektetői alapokból álló konzorcium. Az új tulajdonos feltett szándéka, hogy a GTS csoportot Közép-Európa vezető üzleti távközlési szolgáltatójává fejlessze. Az ország földrajzi elhelyezkedéséből fakadóan a GTS-Datanet meghatározó szerepet tölt be a cégcsoport dél-európai terjeszkedésében, és a közép- és észak-európai hálózatok felé irányuló tranzitforgalom kezelésében.

Egy év eleji sajtóbeszélgetésen Pauer Pál elhintette annak lehetőségét, hogy a cég megszabadul lakossági üzletágától, mivel itt az éles árverseny lényegében nullára olvasztotta az elérhető hasznot. Ezért a GTS-Datanet egyre inkább az üzleti ügyfelekre koncentrál, idén a lakossági szolgáltatások területén nem is várhatók fejlesztések, az 1,8 milliárd forintos beruházási keret pedig elsősorban gerinchálózati és regionális fejlesztéseket fedez majd.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.