Szerző: Koi Tamás

2009. február 26. 16:50

Gyakorlatilag kész a Vista második javítócsomagja

Finiséhez érkezett a Windows Vista és a Windows Server 2008 második szervizcsomagjának fejlesztése a Microsoftnál, a javítócsomag kiadásra jelölt változata az MSDN- valamint TechNet-előfizetők számára már elérhető. A javítás végleges változata egyes korábbi, szkeptikus véleményekkel ellentétben időben, várhatóan még májusban megjelenhet.

[HWSW] Finiséhez érkezett a Windows Vista és a Windows Server 2008 második szervizcsomagjának fejlesztése a Microsoftnál, a javítócsomag kiadásra jelölt változata az MSDN- valamint TechNet-előfizetők számára már elérhető. A javítás végleges változata egyes korábbi, szkeptikus véleményekkel ellentétben időben, várhatóan még májusban megjelenhet.

Egy a hivatalos Windows Blogra felkerült bejegyzés tanúsága szerint a javítócsomagok kiadásra jelölt változatát a "nagyon közeli jövőben" a nagyközönség számára is elérhetővé teszi a Microsoft, akárcsak a Windows Vista SP2 első és egyetlen bétáját, mely tavaly decemberben jelent meg. A kiadásra jelölt változat elvileg a teljesen végleges kódot tartalmazza, a fejlesztők új funkciókat vagy javításokat már nem illesztenek be a csomagba, csak a tesztelők által felfedezett hibákat javítják.

A Vista SP2 az eddig megjelent hibajavítások mellett olyan újdonságokat tartalmaz majd mint a Blu-ray és Bluetooth 2.1 támogatása, illetve a Windows Search 4, bár utóbbi kettőt különálló frissítésként már eddig is letölthették a felhasználók. A javítócsomagba emellett többek közt integrálják a Hyper-V virtualizációs környezetet, része lesz a Windows Connect Now, ami a vezeték nélküli hálózatok konfigurációját egyszerűsíti, illetve lehetőség lesz exFAT fájlrendszer esetén UTC időt használni, így időzónák között is zökkenőmentesen lehet állományokat szinkronizálni.

A szervizcsomag végleges változata az eddigi szokásoknak megfelelően minden bizonnyal ezúttal is a számítógépgyártókhoz jut majd el először, és csak ezt követően teszik elérhetővé a vállalati rendszergazdák, végfelhasználók számára. A két megjelenési időpont közt eltelt időre nincs bevett gyakorlata a szoftvercégnek: a Windows XP harmadik javítócsomagja például a gyártásba kerülés után nagyjából két héttel vált letölthetővé, míg a Vista SP1-nél ugyanez az időintervallum másfél hónapra tolódott ki. A lokalizációk esetén ehhez további hetek is hozzáadódhatnak.

A szoftvercég végleges változat megjelenésével kapcsolatos álláspontja nem módosult a korábbiakhoz képest: a Microsoft ígérete szerint a Vista és a Windows 2008 Server operációs rendszerek második javítócsomagja az eredetileg tervezett időben, a második negyedévében készül el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról