:

Szerző: Bizó Dániel

2009. február 16. 16:19

Közel 60 millió forintos vérdíj a Conficker féreg írójáért

Nem kevesebb mint 250 ezer dolláros, vagyis 58 millió forintnak megfelelő vérdíjat tűzött ki a Microsoft a Conficker féregért felelős bűnözők fejére. Az F-Secure adatai alapján legalább 1,9 millió IP-címen találhatók fertőzött számítógépek, melyek száma valószínűleg 10 millió felett van -- Magyarországon is legalább tízezres nagyságrendben.

[HWSW] Nem kevesebb mint 250 ezer dolláros, vagyis 58 millió forintnak megfelelő vérdíjat tűzött ki a Microsoft a Conficker féregért felelős bűnözők fejére. Az F-Secure adatai alapján legalább 1,9 millió IP-címen találhatók fertőzött számítógépek, melyek száma valószínűleg 10 millió felett van -- Magyarországon is legalább tízezres nagyságrendben.

A Microsoft októberben fedezte fel, hogy windowsos számítógépeken eddig ismeretlen kártevők terjednek, melyek az operációs rendszeren futó Windows Server szolgáltatásban megtalálható biztonsági rést használják ki túlcsordulásos technikával, és leginkább belső hálózatokon okozhatnak kitöréseket -- a Conficker ráadásul már USB-s adathordozókon is terjed. Amennyiben egy féreg bejut a gépre, úgy átveheti az uralmat, manipulálva a jogosultságokat és a felhasználói fiókokat, egyúttal további fertőzéses támadásokat indít.

A szoftvervállalat október 23-án rendkívüli javítást adott ki a sebezhetőség foltozásához, MS08-067 jelöléssel. A sebezhetőséget a Windows 2000, Windows XP és Windows Server 2003 esetében kritikusnak, a Vista és a Server 2008 szempontjából viszont közepesnek minősítette a Microsoft. A biztonsági szakemberek akkor úgy értékelték a helyzetet, hogy bár a sebezhetőség kritikus, tömeges kitöréstől nem kell tartani, ez egyébként nem is jellemző a modern számítógépes bűnözés korában, ahol a célzott, csendben végrehajtott akciók a tipikusak. A zero-day férgek kódja ráadásul nem volt alkalmas generális támadásokra, a támadónak ismernie kellett a pontos Windows-buildet és lokalizációt.

[+] Minden eddiginél több és súlyosabb szoftversebezhetőséget találtak tavaly

Az ezt követő hetek csendesen teltek, a fertőzések elszigeteltnek tűntek, és jellemzően az olyan országokban bukkantak fel, mint Kína. Az új év azonban váratlanul fordulatot hozott, és a Conficker, más néven Downadup robbanásszerű terjedésnek indult. Az F-Secure saját, a féreg kódjának elemzésére épült kalkulációja január második felére 9 millióra becsülte a fertőzött gépek számát, melyek nagyjából 1 millió IP-címen keresztül csatlakoztak az internetre.

Legújabb méréseiben a biztonsági cég kiterjesztette az elemzett IP-tartományt, és jelenleg 1,9 millió érintett IP-címet regisztrál, melyek átlagosan akár több tucat gépet is takarhatnak. A fertőzések több mint fele az olyan nagy, egyúttal magas arányú kalózkodással sújtott fejlődő országokban található, mint Kína, Brazília, Oroszország vagy India. A Conficker/Downadup pontos célja egyelőre nem világos.

A fertőzés nagysága miatt a Microsoft úgy döntött, nem tolerálja a bűnözők megmenekülését, ezért újra benyúlt a zsebébe, és 250 ezer dollárt tűzött ki a felelősök fejére. Ekkora összeg sem garantálja azonban a sikert. A vállalat egyik hasonló akciója sikerrel járt ugyan, a Sasser féreg írójának beazonosításáért felajánlott összeget ki is fizették a redmondiak, három másik (Blaster, MyDoom, Sobig) esetben azonban sosem csípték nyakon az elkövetőt. A Sasser íróját 2005-ben egy év kilenc hónap felfüggesztett börtönre ítélték, amit a szakma elfogadhatatlanul erőtlennek tartott. Sven Jaschan börtön helyett végül állást kapott egy biztonsági cégtől.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.