Szerző: Bányai György

2009. február 11. 09:54

Csak a kijelzőben tér el egymástól a Fujifilm két új belépőkategóriás fényképzője

A Fujifilm két, egymástól csak a kijelző méretében különböző 10 megapixeles fényképezőgépet állít a belépőszintű kategóriába. A FinePix A150 és A100 háromszoros zoomoptikával és arcérzékeléssel veszi fel a versenyt az árérzékeny piaci tartományban.

[HWSW] A Fujifilm két, egymástól csak a kijelző méretében különböző 10 megapixeles fényképezőgépet állít a belépőszintű kategóriába. A FinePix A150 és A100 háromszoros zoomoptikával és arcérzékeléssel veszi fel a versenyt az árérzékeny piaci tartományban.

A Fuji teljesen hétköznapi modellekkel jelentkezett, melyeket a belépőszintre szán. Természetes, hogy a technikai áttörésekkel teletűzdelt fényképezőgépeket nem ebben a szegmensben kell keresni, csúcstechnikát a FinePix A150 és A100 nem is tartalmaz. A visszafogott képességekért cserébe a műanyagházas fényképezők alacsony vételárakkal hálálkodnak, melyeket majd a február végi megjelenés közvetlen közelében hoz csak a gyártó nyilvánosságra.

A Fuji FinePix A150 és A100 azonos adatainak ismertetése előtt említjük az egyetlen különbséget, az alkalmazott kijelzők eltérő képátlóját: míg az A150 3 hüvelykes, addig az A100 2,7 hüvelykes panellel rendelkezik, melyeken egyaránt -- a kategóriában szokatlanul magas számú -- 230 ezer képpont jelenik meg. E két panel minimális súlykülönbséget is generál, a két gép 130, illetve 124 grammot nyom a mérlegen.

Talán mondani sem kell, hogy a duó nem kínál sok beállítási lehetőséget, a két fényképező leginkább az automata üzemmód által támasztott követelményeknek felel meg, melyet fejlet témaautomatika egészít ki. A 10 megapixeles képérzékelő egy háromszoros zoomoptikával képez egységet, utóbbi 35,5 millimétertől indítja a közelítést. A gépekben rázkódásvédelmet nem találunk, ezt gyengébb hatásfokkal az ISO érzékenységet 1600-as értékig emelni képes elektronika helyettesíti.

Az A150 és az A100 a mozgókép üzemmódban a kategóriához képest szépen teljesít, 30 képkockás frissítés mellett VGA felbontású klipek is rögzíthetők. A gyártó e párosban elhagyta saját gyermekét, az xD-kártyát, rést csak SD/SDHC változatok számára találunk a 22 milliméter vékony burkolaton. A fényképezők AA-ceruzaelemekből nyerik a működéshez szükséges energiát. A FinePix A150 és A100 már a hónap végén boltokban lehet, árukról a gyártó még nem nyilatkozott.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról