Szerző: Bányai György

2009. január 29. 10:26

Hamarosan érkeznek az Olympus mikro négyharmados fényképezői is

Jelenleg a Panasonic DMC-G1 fényképezőgépe az egyetlen a piacon, mely mikro négyharmados szabvány szerint készült, mellé az Olympus állíthat a közeljövőben saját modelleket, melyek akár már március elején bemutatkozhatnak.

[HWSW] Jelenleg a Panasonic DMC-G1 fényképezőgépe az egyetlen a piacon, mely mikro négyharmados szabvány szerint készült, mellé az Olympus állíthat a közeljövőben saját modelleket, melyek akár már március elején bemutatkozhatnak.

Az Olympus vázlattervként már tavaly szeptemberben bemutatta saját mikro négyharmados elképzelését, ám a kompakt méretű gépház akkor még üres volt és hiányoztak róla a feliratok is. A két fényképezőgépről kiszivárgó információk szerint a már látott formaterv és fizikai méret nem változik, így a gépek nagyjából egy méretes kompaktgép benyomását keltik majd.

A tükörmentes gépházak hátoldalán 3,2 hüvelykes kijelző lesz az egyetlen képkomponálásra alkalmas eszköz, mert sem tüköraknát, sem átnézeti keresőt nem találunk a burkolaton. A fényképezők HD-videofelvételek készítésére is alkalmasak lesznek és természetesen a Micro Four Thirds szabványú optikákon túl adapter alkalmazása mellett az anyaszabvány optikáit is képesek lesznek fogadni. Az Olympus M-1 és M-100 március elején a PMA szakkiállításon mutatkozhat be.

Az Olympus Micro Four Thirds terve
Az Olympus Micro Four Thirds terve nem változik sokat a megjelenésig

Az Olympus bár korábbra ígérte mikro négyharmados fényképezőit, nem számíthatunk arra, hogy még a tél befejezte előtt, az eredeti tervek szerint napvilágot lássanak. A fényképezőkhöz azonban új optikák is jönnek, az új lencsékből az M-1 a 12-45 milliméteres optikát kapja, mely kisfilmes rendszerre átszámítva a 24-90 milliméteres látószögben üzemel. Az olcsóbbnak ígérkező M-100 14-70 milliméteres optikát kap, mely 28-140 milliméternek felel meg. Mindkét géphez választható lesz az optikatrió harmadik tagja, mely 45-150 milliméteres (90-300 mm) zoomtartománnyal egészíti ki a széleslátószögről induló változatokat.

Az Olympus és a Panasonic tavaly augusztus elején jelentette be a jelenlegi négyharmados szabvány zsugorított változatát, a Micro Four Thirds-öt. A kisebb gépvázakat eredményező formátum helytakarékosabb a jelenleginél, igaz ennek ára is lesz, az új cserélhető optikás gépek nem tartalmazzák majd a tükröt és az ezzel egy blokkban található keresőt. Utóbbit kompaktgéphez hasonlatosan külső átnézeti kereső, vagy elektronikus kereső helyettesítheti.


Az új rendszerű vázakhoz adapterrel a jelenlegi optikák is illeszthetők

A "kisnégyharmados" gépvázak kisebb optikákat fogadhatnak, ezen optikák képérzékelőtől mért távolsága 20 milliméter lesz, vagyis fele a jelenlegi négyharmadosok 40 milliméterének. Az eddigi optikák az új vázakon is használhatók lesznek azonban, ekkor egy 20 milliméter vastag adaptergyűrű tartja a szükséges plusz távolságot, illetve adja át a vezérlést. Az új szabvány két további érintkezőt különít el, az eddigi 9 helyett 11 ponton kommunikál az új rendszerben a váz az optikával. A képérzékelő fizikai méreteit nem éri változás, azok a jelenlegi 18x13,5 milliméteres méretben dolgoznak a mikronégyharmados vázakban is, jóllehet, a tükör hiányából adódóan végig élőkép-üzemmódban működnek majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról