Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 29. 10:14

A Cisco is felszállt a zöld vonatra

A barcelonai Networkers konferencián a Cisco Systems fellebbentette a fátylat EnergyWise technológiájáról, amely lehetővé teszi az IP-hálózatra csatlakoztatott összes eszköz áramfelvételének mérését, riportolását és csökkentését.

[HWSW] A barcelonai Networkers konferencián a Cisco Systems fellebbentette a fátylat EnergyWise technológiájáról, amely lehetővé teszi az IP-hálózatra csatlakoztatott összes eszköz áramfelvételének mérését, riportolását és csökkentését.

Az IP-hálózatra csatlakozó összes eszközt képes felügyelni

A hatékony energiagazdálkodás nem csak környezetvédelmi szempontok miatt fontos, hanem közvetlen költségcsökkentési lehetőség is. A hálózati berendezések vezető gyártójaként most a Cisco is felszállt a "zöld vonatra": a cég különleges helyzetben van, ugyanis az ő eszközei azok, amelyek irányítják a hálózati forgalmat, ennél fogva "mindent látnak" és mindenhová elérnek. Az EnergyWise alkalmas lehet arra, hogy összefogja a különféle berendezések fogyasztásával kapcsolatos információkat és az energiatakarékossági házirendeket.

Az EnergyWise elsőként a Cisco Catalyst 2000-es és 3000-es sorozatú kapcsolóihoz lesz elérhető egy ingyenes szoftverfrissítésként, a nyáron pedig a Catalyst 4000-es, jövőre pedig a 6000-es termékcsaládhoz is megjelenik. Az EnergyWise alkalmazásprogramozási interfészei szabadon hozzáférhetők bárki számára, így lényegében akármelyik cég fejleszthet kompatibilis megoldást, illetve felkészítheti saját, IP-hálózatra csatlakozó termékeit az EnergyWise támogatására.

Az energiatakarékos technológia lehetővé teszi azoknak az eszközöknek a lekapcsolását vagy energiatakarékos üzemmódba állítását, amelyek közvetlenül az Ethernet-hálózaton kapják a működéshez szükséges áramot (Power over Ethernet, PoE). Később, várhatóan 2009 nyarán meg fognak jelenni olyan kiegészítések, amelyekkel nem csak PoE-eszközök, hanem más berendezések, például szerverek, PC-k, nyomtatók vagy hálózati eszközök is kikapcsolhatók vagy energiatakarékos módba küldhetők, ha éppen nincs rájuk szükség.

Iparági összefogás

Az EnergyWise önmagában persze nem elég ahhoz, hogy egy vállalat hatékonyan tudja csökkenteni energiafelhasználását, ehhez szükség van megfelelő felügyeleti szoftverekre is. A Cisco több partnerrel is bejelentett együttműködési megállapodást az EnergyWise támogatásáról, többek között a PC-s energiafelügyeleti megoldást fejlesztő Verdiemmel, a hálózatfelügyeleti megoldásokban utazó Solarwindsszel, valamint a Scheider Electric-kel.

Megfelelő felügyeleti szoftverrel különféle házirendek határozhatók meg a fogyasztók "kordában tartására". Ha például a vállalatnak van IP-hálózathoz kapcsolódó kártyás beléptetőrendszere, az EnergyWise segítségével könnyen megoldható, hogy az irodákban csak akkor égjen a világítás, menjen a légkondícionáló és működjenek a vezeték nélküli hozzáférési pontok, ha tényleg van ott valaki -- egyébként pazarlás is lenne ezeket a berendezéseket működtetni.

A Cisco emellett bejelentette a Richards-Zeta vállalat akvizícióját. A kaliforniai cég olyan interfészt fejleszt, amelyen keresztül az EnergyWise képes összekapcsolódni az épületmenedzsment-megoldásokkal, és így felügyelni az olyan fogyasztókat is mint a légkondicionálók vagy a világítótestek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról