:

Szerző: Bányai György

2009. január 26. 11:23

Hazánkban is rendelhető már a Pentax limitált kiadású tükörreflexese

Decemberben adtunk hírt a Pentax kisszériában készülő fehér tükörreflexes gépvázáról, mely a hetekben érkezik érkezik meg hazánkba. A ritkaságok kedvelői már megrendelhetik a fényképezőgépet, pedig a gyártó csak most, a hétvégén közölte hivatalosan az ajánlott fogyasztói árát.

[HWSW] Decemberben adtunk hírt a Pentax kisszériában készülő fehér tükörreflexes gépvázáról, mely a hetekben érkezik érkezik meg hazánkba. A ritkaságok kedvelői már megrendelhetik a fényképezőgépet, pedig a gyártó csak most, a hétvégén közölte hivatalosan az ajánlott fogyasztói árát.

A Pentax a Canon EOS 1000D ellenfelének szánja legújabb tükörreflexes gépvázát, melynek tíz megapixeles CCD képérzékelője rázkódásvédelmet is kapott. A kisméretű váz követi a Pentax hagyományokat, benne négy ceruzaakkumulátor található. A gép kezelése a kompaktgépekről váltók kedvéért igen egyszerű, a legtöbb gomb elérhető a markolatot fogó kéz ujjaival is.

A szokatlan színű fényképező mellé két optikát is csomagol a gyártó, melyből az egyik a 18-55 milliméteres, a másik pedig az 50-200 milliméterig tartó tartományt fedi le (smc DA L 18-55mm F3.5-5.6 AL és az smc DA L 50-200mm F4-5.6 AL). Ezek az objektívek a kitlencsék fényerejét kínálják, azonban a vázhoz hasonlóan ezek is fehér színűek, bár a zoomgyűrű a gépház markolatával annak sötétszürke színében harmonizál.

A kétoptikás kit a Pentax hivatalos közleménye szerint 680 dolláros ár környékén vásárolható meg február közepétől. Hazánkban a 18-55 milliméteres objektívvel csomagolt készlet 115 ezer forintért rendelhető a nagyobb szakboltokban, vagy választható akár a kétoptikás készlet is 134 ezer forintért. Aki megelégszik a hagyományos színösszeállítással, 100 ezer, illetve 119 ezer forintos árral számolhat.


A fehér K-m a burkolatszínen kívül nem tér el másban az alapváltozattól, melynek 525 grammos burkolata a fröccsenő vízzel szemben nem ellenálló, az ehhez szükséges tömítéseket a korábban bemutatott, már megvásárolható K200D-től eltérően nem tartalmazza. A fényképező érzékenysége ISO 100-as értéktől egészen ISO 3200-ig állítható, az autofókuszos rendszer pedig öt fókuszpont közül választhat, utóbbi jóval kevesebb mint a K200D 11 pontja. A nagyobb testvérhez képest azonban komolyabb a K-m sorozatfelvételi képessége, akár 3,5 kép is készülhet vele másodpercenként, szemben a K200D 2,8 képével.


A fényképező portaszító bevonattal ellátott CCD képérzékelőjének tisztaságáért szenzorrezgetéses portalanító is ügyel. A K-m tagadhatatlanul középpontba helyezi az automata fényképezési módot, benne tíz fotózási körülményt összefoglaló témaautomatika áll az egyszerű használatra vágyó felhasználók kedvében. A váz tetejéről hiányzik a főbb beállításokat megjelenítő státuszkijelző, ennek szerepét a hátoldali, 230 ezer képpontos, 2,7 hüvelykes kijelző vette át.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.