:

Szerző: Koi Tamás

2009. január 26. 09:12

Nem álom többé a nagyobb tömegek számára a mobiltelefonos navigáció

A CSR bemutatta komplex, Bluetooth és GPS funkciókkal ellátott lapkáját, mely nagy mértékben hozzájárulhat a helymeghatározó funkcióval rendelkező mobiltelefonok tömeges elterjedéséhez. Az új vezérlőchip nem az első a sorban, ugyanakkor kedvező árának és a konkurenseknél jellemzően kedvezőbb fogyasztói árának köszönhetően hamar közkedveltté válhat a mobiltelefongyártók körében.

[HWSW] A CSR bemutatta komplex, Bluetooth és GPS funkciókkal ellátott lapkáját, mely nagy mértékben hozzájárulhat a helymeghatározó funkcióval rendelkező mobiltelefonok tömeges elterjedéséhez. Az új vezérlőchip nem az első a sorban, ugyanakkor kedvező árának és a konkurenseknél jellemzően kedvezőbb fogyasztói árának köszönhetően hamar közkedveltté válhat a mobiltelefongyártók körében.

A Bluetooth kommunikációs chipek vezető gyártójának számító angol cég tavaly jelentette be BlueCore BC7830 típusú vezérlőchipjét. Ez az első olyan vezérlő a CSR kínálatában, mely egy lapkában integrál Bluetooth 2.1 + EDR áramkört, illetve Enhanced GPS helymeghatározó modult. A chip emellett FM-vétel és -adás lehetőséget is kínál, továbbá kompatibilis a Bluetooth Low Energy szabvánnyal is.

"Úgy gondoljuk, hogy ezzel olyan telefonokba is kerülhet majd GPS, melyeknél eddig nem fért bele az árba ez a funkció" -- nyilatkozta a lapka bejelentése kapcsán Martin Reidevall, a CSR Európáért felelős marketingmenedzsere. A gyártó szerint a helymeghatározó funkciós beépítése mindössze 1 dollár többletköltséget ad hozzá a mobiltelefon árához. Bár nem a BlueCore BC7830 az első olyan vezérlő, mely Bluetooth és GPS funkciókat egy lapkán integrál, a CSR megoldása a konkurensekhez viszonyítva kevesebb külső komponenst igényel, illetve mindössze 11 négyzetmilliméteres mérete révén a karcsúbb, kisebb méretű mobiltelefonokba is problémamentesen beépíthető.

A BlueCore BC7830 az összetett funkciók ellenére bizonyos helyzetekben kevésbé terheli le a mobiltelefon akkumulátorát, mint a legtöbb hasonló áramkör: a chip -- a gyártó szerint világelsőként -- teljes kompatibilitást ígér a Bluetooth Low Energy (korábbi nevén WiBree) szabvánnyal. Ez a rendszer leginkább akkor jön jól, ha a mobiltelefont olyan, szintén elemről vagy akkumulátorral működő, kis fogyasztású eszközzel kötik össze, mint például a sportórák.

A CSR lapkája mindezek mellett FM-rádióval is rendelkezik, mely a hagyományos FM-vételen túl lehetővé teszi, hogy a mobiltelefon rövid hatósugarú FM-adást sugározzon az otthoni Hi-Fi rendszernek vagy az autórádiónak. A gyártó szerint a lapka fentebb említett funkciói akár egyszerre is használhatók. A kommunikációs chip tömeggyártása valamikor a második negyedévben kezdődhet, a lapka a gyártó szerint az év végén megjelenő középkategóriás mobiltelefonokban már feltűnhet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.