:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 22. 13:49

Brutális pofont kapott a Nokia, eltűnt a profit kétharmada

Drámaian visszaesett a Nokia bevétele és nyeresége a negyedik negyedévben és a finn cég idén további vesszőfutásra számít. A legújabb előrejelzés szerint 2009-ben 10 százalékkal kevesebb mobiltelefon fogy mint 2008-ban.

[HWSW] Drámaian visszaesett a Nokia bevétele és nyeresége a negyedik negyedévben és a finn cég idén további vesszőfutásra számít. A legújabb előrejelzés szerint 2009-ben 10 százalékkal kevesebb mobiltelefon fogy mint 2008-ban.

Visszaesés, piacvesztés

A negyedik negyedévben a Nokia mindössze 12,7 milliárd eurós forgalmat könyvelhetett el, ami éves szinten 19 százalékos visszaesést jelent. Ehhez csupán 576 millió eurós nettó nyereség társult, szemben a 2007 utolsó három hónapjában elért 1,84 milliárd dollárral. Elemzők átlagosan 13,28 milliárdos bevételt és 977 milliós profitot vártak, amelyet a Nokia meg sem tudott közelíteni, a cég részvényei a bejelentést követően még a tőzsdenyitás előtt több mint 8 százalékot vesztettek az értékükből.

A mobiltelefonokat és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat fejlesztő részleg 8,1 milliárdos forgalmat hozott össze a negyedik negyedévben, 5 százalékkal kevesebbet mint tavaly. A Nokia becslése szerint a negyedév során világszerte 305 millió telefon került piacra, 9 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. A finn cég 113,1 millió készüléket adott el, ami 15 százalékos visszaesést jelent és 37 százalékos részesedés megszerzéséhez volt elég. Egy évvel ezelőtt a Nokia még a mobilpiac 40 százalékát tartotta kézben. A telefonok átlagos eladási ára 72 euróról 71 euróra csökkent.

A mobiltelefonos hálózati berendezéseket gyártó vegyesvállalat, a Nokia Siemens Networks forgalma csak 5 százalékkal csökkent egy év alatt, így 4,3 milliárd eurót tett ki. Az NSN elérte a korábban kitűzött 2 milliárd eurós megtakarítási célját, ennek köszönhetően üzemi eredménye több mint 15 százalékkal 225 millió euróra növekedett. Az immár a Nokia tulajdonában levő NAVTEQ 206 millió eurós forgalmat bonyolított a negyedik negyedévben.

2009 nem a mobiltelefonok éve lesz

A Nokia korábban kétszer is tett már közzé figyelmeztetést a pénzügyi krízist követő gazdasági recesszió miatt megcsappanó keresletre hivatkozva. A cég beszámolója alapján úgy tűnik, a mobilpiac rosszabb helyzetben van a vártnál, a vállalat korábban 5 százalékos visszaesést várt 2009-re, a most közzétett előrejelzés azonban már 10 százalékos csökkenésről szól. Az első félévben az eladások a padlón lesznek, az év végére azonban már mutatkozhatnak a fellendülés jelei -- vélik a Nokiánál.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.