Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 23. 14:32

HP: a legtöbb adatközpont egy kupleráj!

A ma használt adatközpontok túlnyomó része nem következetes tervezés, hanem toldozgatás-foltozgatás eredménye, emiatt átláthatatlan, kezelhetetlen pénznyelő - vélik a HP szakértői. Az üzleti környezet, a feladatok, az alkalmazások ma már annyira megváltoztak, hogy sok évvel ezelőtt kialakított megoldások ma már képtelenek hatékonyan ellátni a feladatukat, ezért elkerülhetetlen az adatközpontok átalakítása.

[HWSW] A ma használt adatközpontok túlnyomó része nem következetes tervezés, hanem toldozgatás-foltozgatás eredménye, emiatt átláthatatlan, kezelhetetlen pénznyelő - vélik a HP szakértői. Az üzleti környezet, a feladatok, az alkalmazások ma már annyira megváltoztak, hogy sok évvel ezelőtt kialakított megoldások ma már képtelenek hatékonyan ellátni a feladatukat, ezért elkerülhetetlen az adatközpontok átalakítása.

Toldozás-foldozás helyett újragondolás

Enrico Albertin, a HP Network Solutions Group regionális üzletfejlesztési vezetője a HWSW-nek tegnap adott interjújában arról beszélt, még ma is elterjedtek az informatikai "silók", amelyek átláthatatlanul bonyolult rendszert alkotva szinte lehetetlenné teszik a hatékony üzemeltetést. Ez különösen igaz Magyarországon, fűzte hozzá Rejtő Barnabás, a HP hálózatintegrációs üzletágvezetője, ahol a nagyvállalatoknál az egyes vezetők saját játszóterükként kezelik a rájuk bízott rendszereket. Ezeket - a korábbi befektetések megtartásával - azonban át lehet alakítani olyan módon, hogy megfeleljenek a mai felfogásnak, egyszerűbben és hatékonyabban lehessen üzemeltetni őket, ezáltal jelentős költséget takarítva meg. A változtatásra általában olyan problémák kényszerítik rá a cégeket, melyeket már ezek az IT-silók önállóan már képtelenek önerőből eredményesen megoldani.

Albertin szerint sok vállalat vagy szervezet informatikai infrastruktúrájának alapjai akár egy évtizedre nyúlnak vissza és az akkor létrehozott rendszert időközben csak toldozták-foldozták, egyre növelve a káoszt. Az ügyfél nevének említésre nélkül a szakember elmondta, praxisában már előfordult olyan eset, amikor egy adatközpont felmérésénél kiderült, a szervereken futó alkalmazások közel harmadát már senki sem használja. Miért voltak mégis ott? Mert senki sem tudta mire valók, és senki nem mert hozzájuk nyúlni.

Bár egy adatközpont átalakítása végső soron műszaki megoldásokra, azaz termékekre és technológiákra fordul le, valójában a változást a fejekben kell elindítani, ez a legfontosabb, véli Albertin. Új szemléletmód meghonosítására van szükség, amely mentén egy vállalat vagy szervezet informatikai részlege egyfajta szolgáltatóként képes működni, rugalmasan igazodva a folyamatosan változó igényekhez - ezt persze már az olyan új technológiai megoldások teszik lehetővé mint a szerver- tároló- és alkalmazáskonszolidáció, az egységes adathordozó közeg (unified fabric), illetve a virtualizáció.

Az adatközpontok átalakítása silók halmazából egy szabványokon alapuló, moduláris erőforrássokból álló rendszerré nem csak egyszerűbbé teszi a felügyeletet és olcsóbbá az üzemeltetést, hanem az üzleti környezet változásainak követését is megkönnyíti - mutatott rá Albertin. Ez nem csak a napi üzletmenetre igaz, jelen gazdasági helyzetben nem ritkák a felvásárlások, összeolvadások, illetve az sem, hogy egy vállalat leválasztja valamely tevékenységét, ezek a lépések pedig természetesen az informatikai infrastruktúrát is érintik, és kritikus jelentőségű a változások egyszerű, gyors és megbízható lekövetése.

HP és Cisco: együtt és egymás ellen

A HP azon kevés cég közé tartozik, amely átfogó megoldást tud nyújtani az ilyen problémákra, mivel kínálatában fellelhetők szerverek, tárolók, hálózati berendezések, valamint felügyeleti szoftvermegoldások egyaránt - vélekedett Albertin. A cég emellett szoros kapcsolatot ápol a Cisco Systemsszel (a két globális Gold Partner egyike), ennek köszönhetően a portfólió még tovább szélesedik a hálózati megoldások terén. Emellett - tette hozzá Albertin - a HP már több ezer ilyen projekt tapasztalatával a háta mögött olyan implementációs tudást halmozott fel az adatközpontok területén, amellyel kevesen tudnak versenyezni.

Magyarországon is több ilyen projekt van már a HP-szakemberek háta mögött, elsősorban a pénzügyi szektorban, további érdeklődést, megrendeléseket pedig leginkább az államigazgatási intézményektől várnak - mondta el a HWSW-nek Rejtő Barnabás. A Cisco napokban megerősített szerverpiacra lépésével kapcsolatban Rejtő hangsúlyozta, hogy Magyarországon különösen jó és régi kapcsolatot ápol a két cég, és nem hiszi, ezt bármi megzavarhatja. "Semmi nem fog változni. Szükségünk van rájuk a hálózatokban. Őszintén szólva nem látom problémának [a Cisco szerverpiaci megjelenését]" - tette hozzá Albertin.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról