Szerző: Bányai György

2009. január 20. 15:47

12,1 megapixeles, széleslátószögű fényképezőgép a Panasonic kínálatában

A Panasonic kompaktfényképező újdonságai között található a DMC-FS15 is, mely 12,1 megapixeles képérzékelőt kombinál az ötszörös közelítésre alkalmas Leica optikával.

[HWSW] A Panasonic kompaktfényképező újdonságai között található a DMC-FS15 is, mely 12,1 megapixeles képérzékelőt kombinál az ötszörös közelítésre alkalmas Leica optikával.

A vékony készülékházban az alacsony ár ellenére ötszörös közelítére alkalmas, 29 milliméteres széleslátószögről induló Leica optikát találunk, mely lencsetag-mozgatás elvén üzemelő rázkódásvédelemmel is rendelkezik. A gyártó stílusvilágát teljes mértékben magán hordó FS15 alapvetően az automata üzemmódot szolgálja ki, melynek sokszínűségét az öt fotós körülményhez igazítani képes témaválasztó is emeli. Ehhez a funkcióhoz jön még az arcfelismerő autofókusz, valamint az érzékenységen emelő áramkör, mely a rossz fényviszonyok közepette, a mozgásban lévő témáknál emel az ISO-értéken, hogy azok ne mosódjanak el a fotókon.

A DMC-FS15 autofókusz rendszere képes az élességet a témán tartani, még akkor is, ha az a kamerától távolodik, vagy épp közeledik felé. A fényképezőben a gyártó legfrissebb képfeldolgozó áramköre, a Venus Engine IV dolgozik, mely az elődöknél gyorsabb működést eredményez, illetve kevésbé színtelen végeredményt a magasabb érzékenységgel elkattintott fényképeknél. A kompakt érzékenysége ISO 100-tól egészen ISO 6400-ig terjedő értékeket vehet fel.

A Panasonic az ötszörös zoomot további, részletvesztéssel nem járó, ám csak kisebb felbontásoknál alkalmazható digitális megoldással is kiegészíti, mely során három megapixellel megelégedve akár 9,8-szoros közelítést is kaphatunk. Ennek a megoldásnak, -- bár a gyártó több sort is szentelt neki a bemutatón -- az a lényege, hogy a képérzékelő középső területe vesz csak részt a képalkotásban és a Sony Smart Zoom néven már évekkel ezelőtt bevezette.

A Panasonic DMC-FS15 hátoldalán 2,7 hüvelykes, 230 ezer képpontos kijelzőt láthatunk, energiaellátásáról lítiumion akkumulátor gondoskodik, a fényképeket, illetve a maximum 848x480 képpontos mozikat pedig az 50 megabjtnyi belső memória mellett SD/SDHC kártyák tárolhatják. A 136 grammos, 97x54x22 milliméteres fényképező ajánlott végfelhasználói árát a Panasonic 199 dollárra teszi, ám pár webáruház már ma is 160 dolláron tartja előrendelhető állapotban a kínálatában. Kézbevenni először majd csak tavasz elején, márciusban lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról