Szerző: Bányai György

2009. január 15. 13:14

Az Olympus két keménykötésű kompakttal indítja a Tough-sorozatot

Az Olympus tavaly decemberben adott új nevet azon fényképezőgépeinek, melyek az átlagosnál jobban bírják a gyűrődést. Ebbe a sorozatba most két újdonság is érkezett, melyek a vízzel, a faggyal, valamint az ütődésekkel szemben is ellenállnak.

[HWSW] Az Olympus tavaly decemberben adott új nevet azon fényképezőgépeinek, melyek az átlagosnál jobban bírják a gyűrődést. Ebbe a sorozatba most két újdonság is érkezett, melyek a vízzel, a faggyal, valamint az ütődésekkel szemben is ellenállnak.

Az Olympus edzett kamerái az év elejétől új sorozatba illeszkednek, mely nem meglepő módon a Tough nevet kapta. A gyártó két újdonsága, a Stylus TOUGH-6000 és a Stylus TOUGH-8000 azonos 3,6-szoros zoomot kínáló optikái mögött 10, illetve 12 megapixeles érzékelők veszik a külvilág jeleit. Mindkét fényképezőgép rendelkezik rázkódásvédelemmel és arcfelismerő autofókusszal. A fényképezők tervezésekor a gyártó arra is gondolt, hogy a zord, sok esetben fagyos környezetben se legyen gond a kezelés, ezért a készülékházat elég megérinteni a kívánt funkció eléréséhez, így akár vastag kesztyűben is kényelmes lehet a képkészítés.

Az Olympus Stylus TOUGH-6000 segítségével akár -10 celsius fokos fagyban is lehet képeket készíteni, vagy akár víz alatt is, maximum 3 méteres mélységig, ezek felül képes elviselni a másfél méteres zuhanást is. A 10 megapixeles érzékelő előtt egy 3,6-szeres optikai közelítésre alkalmas rejtett optika található, mely 28 milliméteres széleslátószögről indítja a nagyítást. Az ellenálló kompakt a videofelvételi képességeivel a mai átlagba illeszkedik, a legjobb minőség VGA-felbontásban 30 képkockát jelent másodpercenként.

A fényképező intelligens témaválasztója öt fotózási helyzetet különít el, az arcfelismerő autofókusz pedig 16 arcot képes érzékelni egyidejűleg. A TOUGH-6000 hátoldalán 2,7 hüvelykes, 230 ezer képpontos kijelzőt találunk, a képeket, illetve a filmeket xD, vagy microSD kártyák tárolhatják.

Az Olympus Stylus TOUGH-8000 12 megapixeles képérzékelője előtt a TOUGH-6000-ben látott rejtett optika ül, mely a kisebb teljesítményű fényképezővel azonos, 28 milliméteres látószögről indítja a 3,6-szeres zoomot. A TOUGH-8000 a kisebb testvésénél jobban tűri a viszontagságokat, merülni akár 10 méterig is lehet vele, a szabadesés pedig akár két méterről is indulhat. A gépház merevségét jól szemlélteti, hogy akár 100 kilogrammos súlyt is képes deformálódás nélkül elviselni. Természetesen ez a modell is állja a hideget, a TOUGH-6000-hez hasonlatosan -10 celsius fokig alkalmas a képkészítésre.

A TOUGH-8000 a rázkódásvédett optikán kívül a 2,7 hüvelykes kijelzőben is osztozik a kisebb tudású modellel, és ahhoz hasonlóan megtalálható benne az intelligens témaválasztó és az arcfelismerő autofókusz is, valamint az xd és a microSD kártyahely. A két fényképező a hónap végétől, de legkésőbb február közepétől széles színválasztékban sorol be a kereskedelmi forgalomba, egyelőre nem ismertetett fogyasztói árakon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról