Szerző: Bányai György

2009. január 9. 15:02

Másodpercenként ezer képkockás sebességgel tüzelnek a Casio új kompakt fényképezői

Mostantól biztosak lehetünk abban, hogy a Casio ráfekszik a gyors sorozatokra, illetve a nagysebességü filmfelvételre alkalmas fényképezőgépek fejlesztésére: az eddig megjelent két gyorstüzelő ultrazoom modelljét most két zsebkompakt is kiegészíti.

[HWSW] Mostantól biztosak lehetünk abban, hogy a Casio ráfekszik a gyors sorozatokra, illetve a nagysebességü filmfelvételre alkalmas fényképezőgépek fejlesztésére: az eddig megjelent két gyorstüzelő ultrazoom modelljét most két zsebkompakt is kiegészíti.

A Casio fényképezői között a "HS"-logóval ellátottak száma duplázódott, a CES remek rendezvénynek bizonyult a gyártó számára, hogy előrukkoljon két kompaktjával, melyek közül az egyik rejtett optikás, a másik pedig a hagyományos építési módot követi. A két fényképező legfigyelemreméltóbb tulajdonsága, hogy akár másodpercenként 1000 képkockás mozikat is képesek előállítani.

Casio EX-FS10

A Casio EX-FS10 9,1 megapixeles CMOS-képérzékelője előtt optikai rázkódásvédelem nélküli optika található, mely rejtve, a futurisztikus görbületekkel tűzdelt, modern burkolat alatt üzemel. A fényképező normál üzemmódokban 1-től egészen 1/1250 másodperces záridővel dolgozhat, ám ez az érték a nagysebességű klipek felvételekor elképesztően rövid, 1/40000 másodperc is lehet.

Casio EX-FS10

A Casio EX-FS10 optikája a fényerő tekintetében nincs jól eleresztve, a látószög 38,1 millimétertől 114,3 milliméterig állítható, és sajnos a kezdeti, legvilágosabb állásnál is csak F/3,9 fényerő áll a rendelkezésre. Az érzékenység ISO 100 és ISO 1600 között állítható, a fotókat és a filmeket SD/SDHC kártyák fogadják.

A nagysebességű filmek több képfrissítési sebességben is készülhetnek, ám az 1000, a 420, a 210 másodpercenkénti képkockás mozik felbontása egyelőre nem olvasható a technikai részletek között. A gyártó annyit azonban elárult, hogy másodpercenként 30 képkockás sorozatot a fényképező 1280x720 képpontos felbontásban is képes tartani, ezt a tempót a sorozatfelvételi üzemmódban akár 6 megapixeles képméret mellett is hozza. A 121 grammos kompakt természetesen minden ma elvárható lehetőséggel rendelkezik, így nem hiányzik a listáról az arcfelismerő autofókusz, vagy a 21 körülményt átölelő témaautomatika sem. Az EX-FS10 350 dolláros ártól már márciusban megjelenhet a szakboltok polcain.

Casio EX-FC100

Casio EX-FC100

Az EX-FC100 gyorstüzelő kompakt a klasszikus építési mód híve, benne az EX-FS10-ben látottal megegyező CMOS-érzékelő található, ám elé itt 5-szörös optikai közelítésre alkalmas lencsét építettek. Az EX-FC100 ezen felül a rázkódások ellen is védve van, a szenzoreltolás elvén működő rázkódásvédelem része a képérzékelő felfüggesztésének. Az optika az EX-FS10-be építettnél egy fokkal jobb fényerejű, a 37 milliméteres legszélesebb állásban F/3,6 értéket produkál. Az EX-FC100 a sorozatfelvéeli képességeiben, valamint a nagysebességű filmfelvételi üzemmódokban nem különbözik a EX-FS10-től, ám annál 50 dollárral drágább lesz, 400 dollárért lehet rá számítani márciustól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról