Szerző: Bányai György

2009. január 8. 14:13

Akár két terabájtosak is lehetnek az új SDXC memóriakártyák

Az SD Association a Consumer Eelectronics Show-n jelentette be, hogy elkészült a következő SD kártyaformátum, az SDXC, mely jelenlegi SDHC-t válthatja a közeljövőben, és akár két terabájtnyi adatot is elnyelhet.

[HWSW] Az SD Association a Consumer Eelectronics Show-n jelentette be, hogy elkészült a következő SD kártyaformátum, az SDXC, mely jelenlegi SDHC-t válthatja a közeljövőben, és akár két terabájtnyi adatot is elnyelhet.

Az új specifikáció szerint akár 2 terabájt kapacitású kártyák is készülhetnek, melyek aztán gond nélkül tárolhatják a fényképezőgépek által készített tömörítetlen RAW fotók ezreit, vagy HD-videofilmek százait. Az SD Association emellett a csatolófelület sebességén is emel, még ebben az évben lehetővé válhat a 104 megabájtnyi adat másodpercenkénti írása, illetve olvasása, bár a későbbiekben a 300 megabájt elérése a cél.

Az SDXC szabványt teljes egészében az SD Association dolgozta ki, és nyílt szabványként még az első negyedévben elérhetővé teszi a gyártók számára. A 2 terabájtos SDXC kártyán nagyjából 4 ezer RAW felvétel, illetve 100 órányi HD-film tárolható, természetesen ez a szám függ a fényképezőgép típusától és felbontásától, illetve a filmek tömörítésiétől is.

SDXC

James Taylornek, az SD Association elnökének jövőképében médiacenterré változó, HD-filmeket lejátszó mobiltelefonok szerepelnek. Shigeto Kanda, a Canon egyik vezetője kevésbé elrugaszkodott vízióban ecsetelte az új szabvány által feltárható lehetőségeket, melyek a nagyobb tárkapacitás és a sebesebb csatolófelület által válhatnak lehetővé. Kanda a leglényegesebbnek azt tartja, hogy a fényképezőgépek sorozatfelvételi képességei nagyobb felbontásban és tovább tarthatnak, mindamellett a filmek is magasabb felbontásban készülhetnek.

Az SDXC specifikáció szerint a kártyák a Microsoft exFAT fájlrendszerét használják annak érdekében, hogy a jelenlegi PC-k gond nélkül olvashassák a tartalmakat. A Panasonic már azt reméli, hogy elsőként jelenhet meg a szabvány szerinti, ám ahhoz mérten "csekély" kapacitású, 64 gigabájtos kártyájával a piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról