Szerző: Bányai György

2009. január 7. 15:55

Az Olympus immár huszonhatszoros zoommal áll az ultrazoom kategória élén

A Kodak csak pár napig tarthatta elsőségét az ultrazoom termékkategóriában a huszonnégyszeres közelítésre alkalmas Z980-nal, melyet máris elharapott tőle az Olympus huszonhatszoros zoomra képes újdonsága, az SP-590UZ.

[HWSW] A Kodak csak pár napig tarthatta elsőségét az ultrazoom termékkategóriában a huszonnégyszeres közelítésre alkalmas Z980-nal, melyet máris elharapott tőle az Olympus huszonhatszoros zoomra képes újdonsága, az SP-590UZ.

Az Olympus Londonban jelentette be legújabb, ultrazoom-sorozatába illeszkedő modelljét, az SP-590UZ-t, mely huszonhatszoros zoomjával új csúcstartó a kompaktok között. A fényképező optikája nem új fejlesztés, kis csiszolással ugyan, de ugyanaz a lencse, mint amit a Casio, a FujiFilm, a Kodak, illetve a Nikon használ saját nagyzoomos fényképezőjében. Ez az egyenoptika az SP-590UZ-ben a megszokott 26 millimétertől egészen 676 milliméterig ad lehetőséget a látószög változatására. Ha valakinek ez kevésnek bizonyulna, a maximális nagyítást akár 1149 milliméterre is emelheti a géphez vásárolható TCON-17N telekonverter segítségével. Az optika nagy előnye, hogy a makrófelvételeket akár egy centiméterről is készíthetjük, a gép ekkor már élesre állít.

Olympus SP-590UZ

A 12 megapixeles SP-590UZ természetesen rendelkezik optikai rázkódásvédelemmel is, mely kihagyhatatlan a kategóriában, valamint teljes kézi beállíthatóságot is kínál az automata üzemmód és a fejlett témaautomatika mellett. A fényképező az előd SP-565UZ-hez hasonlóan a képeket nem csak tömörített JPEG-állományokként, hanem akár tömörítetlen RAW formátumban is tárolhatja.

A másodpercenként tízképes sorozatokra képes SP-590UZ 2,7 hüvelykes kijelzőt tart a hátoldalán, mely 230 ezer képpontból áll. Kikerülhetetlen ma már az arcfelismerés, a fényképezőből nem is hiányzik a mosolyidőzítéses, pislogásérzékeléses változata. Az Olympusos hagyományokhoz hűen megmaradt a gépen az xD kártyahely, de felszerelték a jóval szélesebb körben használt microSD/SDHC kártyákkal szót értő réssel is. A 373 grammos, 110x89x98 milliméteres Olympus SP-590UZ még a nyári csúcs előtt megvásárolható lesz, akár már márciusban is találkozhatunk vele a fotós szakboltok polcain, nagyjából 449 dollár körüli áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról