Szerző: Bányai György

2009. január 09. 14:07:55

A Fraunhofer intézet bemutatta az MPEG Surround hangformátumot

A Fraunhofer IIS bejelentette az MPEG Surround formátumot, amely a térhatású zenei állományok hatékony tömörítéséhez használható. A Consumer Electronics Show-n az új formátumot a Fraunhofer intézet által készített iPod-dokkolóval is szemléltették.

[HWSW] A Fraunhofer IIS bejelentette az MPEG Surround formátumot, amely a térhatású zenei állományok hatékony tömörítéséhez használható. A Consumer Electronics Show-n az új formátumot a Fraunhofer intézet által készített iPod-dokkolóval is szemléltették.

Az MPEG Surround térhangzás előnyeit nem csak a lakás szobáiban, hanem akár autóban, vagy az iPod lejátszókban, illetve a 3G adatkapcsolatra alkalmas mobiltelefonokban is élvezhetjük. A formátum elkötelezettjei között már megtalálhatjuk az Eagle Rock Entertainment és a Telarc International lemezkiadókat is. Az MPEG Surround szabványosítási folyamata 2007-ben zárult le, a licenctulajdonosok tavaly szeptemberben tették elérhetővé a gyártók számára a technológiát, illetve váltak ismertté a licencelési feltételek, konstrukciók és árak is.

"Azon dolgozunk, hogy világszerte elfogadottá váljon 2009-ben az MPEG Surround fájlformátum, mint a letölthető állományok, valamint a webes műsorszolgáltatók elsődleges formátuma" -- mondta Harald Popp a Fraunhofer IIS valósidejű multimédiás rendszerek részlegének feje. "Mi úgy hisszük, hogy az MPEG Surround a letölthető zenei-, képi fájlok esetében hamar megszerzi az elsőséget."

MPEG Surround

Az MPEG-D néven is ismert technológia nem nyújt diszkrét többcsatornás hangsávot, ugyanakkor a hangsávba kódolt, nagyjából 4 kbps-es pozicionálási jelekkel képes arra, hogy a rendszerrel kompatibilis lejátszóberendezésekből térhangot csiholjon. A technológia további előnye, hogy a térhangzású állományok nem feltétlenül igényelnek extra felszerelést, azok lejátszhatók az MPEG Surroundot nem ismerő sztereo hangkeltőkön is, természetesen térhangzástól mentesen. Maga az MPEG Surround AAC, HE-AAC, illetve MPEG-1 Layer II magkodekek felett lép működésbe.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 25. 14:32

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.