Szerző: Kovács Attila

2000. március 14. 19:28

Kijött az XFree86 4.0

Kijött az XFree86 4.0 , a régóta várt X-szerver (nem csak) Linux alá!

Kijött az XFree86 4.0, a régóta várt X-szerver (nem csak) Linux alá!
A fejlesztők teljesen újraírták az XFree86 Acceleration Architecture-t, így a legtöbb videokártya driver a gyorsító funkciókat már az XAA-n keresztül tudja megvalósítani.
A szerver támogatja továbbá a több videokártyás, az ún. Multi-head megoldást, amivel egyszerre több videokártyával, több monitort lehet meghajtani. Sajnos ez a része még gyerekcipőben jár, de nemsokára ez is kiforrott része lesz.
Az Xinerama technológiának -amit szintén az alapoktól kezdve újraírtak- köszönhetően a szerver megoldja, hogy több fizikai képernyő egy képernyőként viselkedjen. A tradicionális X11 alatti többképernyős megoldásokban az eddig nem volt megoldható, hogy például két képernyőt egy munkaasztalként lássunk.
Az egyik legnagyobb újjítás a DRI (Direct Rendering Architecture), mely azt hivatott megoldani, hogy egy X11 ablakban is lehessen a GLX modulon keresztül renderelni. Ráadásul a DRI egy nagyon jól optimalizált "csővezeték" a grafikus hardver felé, mely többek között a 3D renderelési folyamatokat gyorsítja. Az X-szerver elérhető binárisként (Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Solaris) és forrásként egyaránt. Ezekről a helyekről tudjátok letölteni.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 19. 12:42

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.