:

Szerző: zimi

2008. december 1. 13:05

Harminc színes oldal percenként: kipróbáltuk az OKI C710n színes nyomtatót

Gyártója kompakt színes LED-nyomtatóként aposztrofálja az OKI C710n-t, mi nem ezt a tulajdonságát hangsúlyoznánk leginkább, hanem erejét és a szokásosnál jóval megengedőbb médiakezelését.

[HWSW] Gyártója kompakt színes LED-nyomtatóként aposztrofálja az OKI C710n-t, mi nem ezt a tulajdonságát hangsúlyoznánk leginkább, hanem erejét és a szokásosnál jóval megengedőbb médiakezelését.

Közepes és nagyobb munkacsoportok számára ajánlja kompakt, de nagy teljesítményű C710-es nyomtatócsaládját a cég. A kompakt jelző a méreteket tekintve nagyjából rendben is van (389x435x536 milliméter), ugyanakkor jól gondoljuk meg, hogy milyen asztalkára telepítjük, a rendkívül masszív, robusztus kialakítású masina tömege 27-28 kilogramm.


OKI C710n alapkiépítésben

Az OKI hagyományosan alkalmazott LED-technológiájára épít az új inline rendszerű nyomtatómű, mely a lézernyomtatókéval megegyező nyomatjelleget biztosít. A gyártó ProQ2400 Multi-level néven jegyzi nyomtatási technológiáját, mely legfeljebb 1200x600 dpi fizikai felbontással dolgozik. A lézernyomtatókra jellemző igen élénk színeket, kontrasztos képet magáénak mondhatja a C710 is, elsősorban dokumentumkészítéshez tudjuk ajánlani. Ugyan tartalmaz a meghajtóprogramja egy fotóoptimalizáló kapcsolót is, de ezen a téren még van mit fejlődnie a készüléknek, egyelőre nem sorolhatjuk a kiemelten fotóképes "lézerek" közé.

Az inline (tandem) felépítés mechanikailag lehetővé teszi, hogy színesben (CMYK) is a monokróm nyomtatással azonos sebességet érjen el a készülék. Sok olcsóbb nyomtató esetében a feldolgozóegység visszafogott teljesítménye miatt a színes nyomtatás teljesítménye mégis elmarad a fekete-fehértől, de az OKI C710n esetében ez nem így van. Fekete-fehérben 32, színesben 30 lap előállítására képes percenként a specifikációk szerint és ezt méréseink is alátámasztották. Ehhez a teljesítményhez társul a többféle nyomtató-emuláció (PCL 5 és 6, PostScript 3, SIDM (IBM-PPR, EPSON-FX) ismerete és a PDF Direct Print v 1.5, aminek egy változatos munkacsoportos környezetben vehetjük hasznát.

Az OKI kiemeli a rugalmas médiakezelést, melyről már megelőző LED-es modelljei kapcsán is pozitív tapasztalatokat szerezhettünk. A masszív papíradagoló-rendszer lehetővé teszi, hogy névjegykártyáktól a CD-címkéken keresztül az akár 1,2 méteres reklámcsíkig házon belül készíthessük el kiadványainkat, a 100 (normál) lapos egyedi adagolóba 220 grammos (négyzetméterenként) médiát is tölthetünk. Ingyenesen mellékelik a Template Manager kiadványszerkesztő szoftvert, amivel igen könnyen megtervezhetjük különleges dokumentumainkat. A nyomtató C710dn, C710dtn valamint C710cdtn változatai alapkiépítésben tartalmazzák az automatikus lapfordító egységet, az általunk tesztelt C710n-nek ez nem része.


Ha fotó is szerepel a dokumentumoldalon,
akkor érdemes a legjobb minőséget választani, de a fényképjavítás
opciót mi inkább nem használnánk

Az eddigieknél kevesebb üzemeltetői beavatkozást igényel a gép a nagykapacitású festékpatronoknak és az 530 lap tárolására tervezett papírtálcáknak köszönhetően, utóbbiakkal a teljes kapacitás 1690 lapra növelhető. A gyártó "kompakt" jelzője a csökkentett készülékméretre utalhat, nem pedig a mindent egyben tartalmazó kellékanyag kazettákra. Mint az OKI weboldalán elhelyezett videós bemutatóban látható, a festékkazetta valóban könnyen kezelhető, igaz, hogy nem tartalmazza fotóhengert, mely a C710-es sorozat esetében is külön kellékanyag. Szintén időszakosan, igaz nagyon ritkán cserélendő a továbbítószalag és a fixálóegység. Összességében azonban jobban jövünk ki, mint egy kompakt festékkazettás rendszerrel, különösen a színes nyomtatok lapköltsége baráti.

A C710-es különböző, a dokumentumok védelmére kifejlesztett biztonsági megoldásokat tartalmaz. A Secure Erase biztonságosan törli az adatokat, a Secure Print pedig megakadályozza az illetéktelen nyomtatást, a működést felügyelő Print Control alkalmazás pedig lehetővé teszi a nyomtatási költségek nyomonkövetését. A több változatban megvásárolható C710-es nyomtató 2008 októberétől már kapható. Az alapmodell C710n ajánlott végfelhasználói ára 210 ezer forint, amiért komoly dokumentumnyomtató teljesítményt kapunk színesben is, legfeljebb a lapfordítót hiányoljuk az alapkiépítésből.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.