Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 20. 15:34

Felvásárlásainak köszönheti kiváló eredményeit az Externet

Az első három negyedévben 68 százalékkal 2,3 milliárd forint fölé növelte árbevételét az Externet. A 947 millió forintos növekedésből 238 millió forint organikus bővülés, a többi az akvizícióknak köszönhető. A vállalat elnök-vezérigazgatója, Pórffy András szerint a hirtelen megromlott gazdasági környezet ellenére tartható az idei bevételi terv.

[HWSW] Az első három negyedévben 68 százalékkal 2,3 milliárd forint fölé növelte árbevételét az Externet. A 947 millió forintos növekedésből 238 millió forint organikus bővülés, a többi az akvizícióknak köszönhető. A vállalat elnök-vezérigazgatója, Pórffy András szerint a hirtelen megromlott gazdasági környezet ellenére tartható az idei bevételi terv.

Az Externet az év első kilenc hónapját 38 százalékkal növekvő, 302 millió forint EBITDA eredménnyel zárta. A tőzsdei megjelenéshez és az akvizíciókhoz kapcsolódóan a társaság egyenlegében 42 millió forint egyszeri költséget könyvelt el, ennek hatására az adózott eredmény 114 millió forint volt, ami a megelőző év azonos időszakával összevetve 12 százalékos csökkenést jelent.

Van még potenicál az internetpiacban

"Várakozásaink szerint a pénzpiaci és gazdasági körülmények ellenére az év egészére vonatkozó 3,5-4 milliárd forintot megközelítő árbevételi és 400 millió forint körüli EBITDA tervet teljesíteni fogjuk" -- mondta Pórffy András elnök-vezérigazgató. A vállalat szerint az internetszolgáltatás ma már a hétköznapok részévé vált, így az előfizetők a kedvezőtlen gazdasági körülmények között sem itt fognak takarékoskodni. Ráadásul a hazai szélessávú penetráció még mindig nem éri el az uniós átlagot sem, ezért középtávon növekedés várható.

A vállalat bevételeinek hozzávetőleg háromnegyedét adó internetszolgáltatásokon belül a DSL-alapú szolgáltatások a hangsúlyosak, ezekből származik a szegmens forgalmának hozzávetőleg 90 százaléka. Az Externet az egyre élesedő verseny közepette is növelni tudta a bevételeit ezen a területen, ami elsősorban a VIVANET bekebelezésének és 6700 TVnet DSL-előfizető megszerzésének köszönhető. Nyiri Balázs, az Externet pénzügyi igazgatója a HWSW-nek elmondta, sikerként értékeli, hogy a társaság a kíméletlen verseny közepette is meg tudta tartani DSL-előfizetőit, amelyek létszáma 42 ezerre rúg jelenleg.

"A DSL-szolgáltatók ma már nem csak egymással versenyeznek, hanem a kábelszolgáltatókkal és a mobilszolgáltatókkal is" -- mondta a HWSW-nek Nyiri. A cég várakozásai szerint a jövőben tovább növelheti DSL-piaci részesedését a szolgáltatóváltási folyamat egyszerűsödésével, illetve új szolgáltatások bevezetésével. Az Externet emellett további akvizíciós terveket is dédelget.

A telefonszolgáltatóvá válás útján

Az idei harmadik negyedévre megvalósult az Externet telefon-szolgáltatásaihoz kapcsolódó beruházás, melynek eredményeképpen a vállalat önálló hangszolgáltatóként teljes körű telefonszolgáltatást nyújthat. Az új infrastruktúra lehetővé teszi, hogy az Externet bekapcsolódjon a belföldi és nemzetközi perc nagykereskedelembe, amely szintén jelentős bevételi forrássá válhat a negyedik negyedévtől.

A vállalat emellett mobilszolgáltatói álmokat is dédelget. Az Externet és a Telekom 4 egy közösen létrehozott vegyesvállalattal, a Dreamcommal tervezi részvételét az NHH által kiírt frekvenciatenderen. "A jelenlegi mobil operátorok szinte befagyasztották a piacot, az árak alig-alig csökkennek, kialakult egyfajta status-quo" -- mondta korábban Pórffy András. "Itt az ideje kicsit izgalmasabbá tenni a versenyt. A vezetékes szélessávú piac példája jól mutatja, hogy az alternatívok igen élénk versenyt generáltak."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról