Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 10. 10:42

Nyílt forrású szoftver a lelke a Sun új tárolóinak

Új, iSCSI-alapú adattárolási berendezésekkel jelentkezett a Sun Microsystems. A három tagból álló Sun Storage 7000-es sorozat (fejlesztési kódnevén Amber Road) jellemzője, hogy olcsó, bárki számára elérhető alkatrészekből áll, a mögöttes intelligenciát pedig nyílt forrású szoftverek biztosítják. A cég szerint ez a megközelítés a nagy teljesítményt és könnyű kezelhetőséget biztosít a versenytárs berendezések árának töredékéért.

[HWSW] Új, iSCSI-alapú adattárolási berendezésekkel jelentkezett a Sun Microsystems. A három tagból álló Sun Storage 7000-es sorozat (fejlesztési kódnevén Amber Road) jellemzője, hogy olcsó, bárki számára elérhető alkatrészekből áll, a mögöttes intelligenciát pedig nyílt forrású szoftverek biztosítják. A cég szerint ez a megközelítés a nagy teljesítményt és könnyű kezelhetőséget biztosít a versenytárs berendezések árának töredékéért.

Olcsó hardver, nyílt szoftver

A Sun Storage 7000-es sorozat három tagból áll, a 7110, 7210 és 7410 modellek maximális kapacitása 2, 44, illetve 576 terabájt. A két nagyobb modell merevlemezek mellett akár SSD-kkel is rendelhetőek. A Sun tárolóiban az SSD-k afféle gyorsítótárakként működnek a merevlemezek előtt, a lehető leggyorsabb elérés érdekében megőrzik a gyakran olvasott adatokat, illetve átmenetileg tárolják a kiírtakat, mielőtt azokat a szoftver a diszkekre írná. A gyártó szerint ezzel a megközelítéssel sikerült úgy növelni a teljesítményt, hogy az árak nem szabadultak el.

Az SSD-kkel kiválthatók a méregdrága NVRAM-ok (Non-Volatile RAM), amelyekkel korábban az írási műveleteket gyorsították. Míg az NVRAM-ok magas áruk miatt még a csúcskategóriás tárolókban is csak korátozott kapacitásban voltak jelen, az SSD-kből a Sun Storage 7410-be akár 16 darab 18 gigabájtos is beépíthető, ezzel 288 gigabájtnyi villámgyors tár jöhet létre. A SSD-k kedvező tulajdonságai, a nagy sebesség és a szinte elhanyagolható fogyasztás lehetővé teszi a Sun számára, hogy viszonylag lassú, keveset fogyasztó és olcsó merevlemezeket építsen a berendezésekbe, így összességében azonos teljesítmény mellett kevesebbe kerülhetnek és kevesebbet is fogyaszthatnak.

A gépekben lényegében négy rétegben történik az adatok tárolása. Az első réteg a DRAM cache, a második és a harmadik az olvasást és az írást gyorsító SSD-kből áll, a negyedik pedig magukból a merevlemezekből. Az adatokat a rétegek között a Solaris operációs rendszerből és a ZFS fájlrendszerből álló szoftver mozgatja intelligensen, felismerve az I/O mintákat. A saját fejlesztésű, nyílt forrású szoftverek alkalmazása szintén olyan tényező, ami segít a költségeket csökkenteni.

Zemlye Tamás, a Sun Microsystems hazai leányvállalatának adattárolási megoldásokért felelős vezetője a HWSW megkeresésére elmondta, a Sun Storage 7000-es sorozat tagiait a vállalat általános célú adattárolásra ajánlja, elsősorban nagyméretű médiaállományok (pl. képek, videók, zenék) vagy orvosi felvételek kiszolgálására, a család erősebb tagjai azonban akár adatbázisok, adattárházak otthonául is szolgálhatnak. Zsemlye emellett kiemelte még a webes alkalmazásokat, mint jellemző felhasználási területet. A termékek decembertől lesznek kaphatók Magyarországon.

Gyorsan nő a Sun a tárolópiacon

Az adattárolási berendezések piacára korábban az volt jellemző, hogy a gyártók szinte mindent "házon belül" tartottak, maguk fejlesztették a hardvert és a szoftvert egyaránt. Az utóbbi időben azonban egyre inkább meghatározó trenddé vált az olcsó tömeghardverek használata, az innováció pedig egyre inkább a szoftverek felé tolódott el. Ez egyfelől alacsonyabb költségeket, másfelől gyorsabb fejlesztési ciklust eredményez. A Sun erre még rátesz egy lapáttal, a vállalat teljesen nyílt szoftvereket használ, ezzel próbálja magát megkülönböztetni a versenytársaktól és új vevőket toborozni.

A Sun Microsystems legutóbbi, katasztrofális negyedévében pont az adattárolási megoldások jelentették a pénzügyi eredmények egyik üde színfoltját. Miközben a vállalat forgalma 7,1 százalékkal olvadt éves szinten, a veszteség pedig 1,68 milliárd dollárt tett ki (ebből 1,45 milliárd dollár értékcsökkenés leírásával kapcsolatos), a tárolási megoldások értékesítéséből származó bevétel 29 százalékkal emelkedett. A Sun a tárolópiacon forgalom alapján csak a hetedik legnagyobb szereplő a Gartner második negyedéves adatai szerint, azonban a cég éves szinten több mint 34 százalékos bővülést produkált, megelőzve ezzel minden vetélytársát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról