:

Szerző: Koi Tamás

2008. november 7. 10:59

Kiadta az X-Fi hangkártyák eszközillesztőinek linuxos forráskódját a Creative Labs

A cég eddigi hozzáállását tekintve igencsak meglepő lépésre szánta el magát tegnap a Creative Labs, az egykor hatalmas népszerűséggel bíró Sound Blaster hangkártyacsalád atyja. Az saját szabványait és szoftverkódjait eddig féltve őrző vállalat nyílt forrásúvá tette az X-Fi kártyák linuxos meghajtóprogramját.

[HWSW] A cég eddigi hozzáállását tekintve igencsak meglepő lépésre szánta el magát tegnap a Creative Labs, az egykor hatalmas népszerűséggel bíró Sound Blaster hangkártyacsalád atyja. Az saját szabványait és szoftverkódjait eddig féltve őrző vállalat nyílt forrásúvá tette az X-Fi kártyák linuxos meghajtóprogramját.

A szingapúri vállalat 2005-ben dobta piacra új generációs Sound Blaster hangkártyáit, melyeket a kimagaslóan jó hangzásvilágra (eXtreme Fidelity) utalva X-Fi-nek keresztelt el. A cég a kezdeti időszakban semmilyen linuxos támogatást nem nyújtott hangkártyáihoz, végül csaknem egy évvel az új termékek érkezése után bejelentették, hogy a programozók dolgoznak a különböző Linux disztribúciókkal együttműködő kódon, a megjelenés azonban csak 2007 második negyedévére várható.

A cég végül csak némi késéssel, tavaly szeptemberben adta ki az első linuxos meghajtót a kártyákhoz (ekkor már több, mint két év telt el a bemutatás óta), arra hivatkozva, a hogy a programozóknak alapjaitól újra kellett írni a Windows Vistához készülő eszközillesztőket, és ez elvette az erőforrásokat a linuxos projekttől. Az X-Fi hangkártyák első linuxos vezérlőkódja a rendkívül hosszúra nyúló fejlesztés ellenére valósággal hemzsegett a hibáktól, több disztribúcióval nem működött együtt, illetve kezdetben csak 64 bites változat készült belőle.

A cég idén áprilisban újabb bétaállapotú linuxos meghajtót adott ki X-Fi hangkártyáihoz, a helyzet azonban nem sokat javult, több problémára nem sikerült megoldást találni, valamint a kártyák számos funkcióját nem kezelte a driver, illetve hiányzott a hivatalos ALSA-támogatás (Advanced Linux Sound Architecture) is. Utóbbihoz eddig egyetlen, lényegében kísérleti stádiumban lévő meghajtóprogram készült egy Novell/SuSE fejlesztőnek, Iwai Takashinek köszönhetően, a meghajtó állapotáról ugyanakkor sokat elárul, hogy a programozó nem rendelkezett X-Fi hangkártyával a kód fejlesztése idején.

A Creative végül most határozta el, hogy a vájt fülű linuxos közösség rendelkezésére bocsátja az X-Fi hangkártyákat vezérlő eszközillesztő teljes, mintegy 13 ezer soros forráskódját. Az egyelőre továbbra is számos korlát közepette működő eszközmeghajtó a Creative X-Fi Titanium, Platinum, Elite Pro, XtremeGamer és XtremeMusic hangkártyákat támogatja. A GNU GPLv2 licenc alá tartozó forráskód letölthető a Creative terméktámogatási weboldaláról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.