:

Szerző: Dojcsák Dániel

2008. november 6. 16:11

Megszabadították láncaitól az Androidot

[eWeek/HWSW] Alig teltek el hetek az első Android telefon debütálása óta, néhány szemfüles programozó múlt héten máris rájött, hogyan lehet kártyafüggetlenné tenni a készüléket a T-Mobile hálózatától, most pedig az XDA fejlesztői fórum tagjai szereztek teljes kontrollt az operációs rendszer felett.

[eWeek/HWSW] Alig teltek el hetek az első Android telefon debütálása óta, néhány szemfüles programozó múlt héten máris rájött, hogyan lehet kártyafüggetlenné tenni a készüléket a T-Mobile hálózatától, most pedig az XDA fejlesztői fórum tagjai szereztek teljes kontrollt az operációs rendszer felett.

A UNIX-világban "jailbreaknek", tehát börtönből szabadulásnak nevezett lépéssel olyan erőforrásokat tud elérni a felhasználó, amelyek normális esetben el vannak előle zárva. A rendszerszintű jogosultságok megszerzésével teljes ellenőrzés gyakorolható a szoftver felett. A T-Mobilr G1 feltörői arra jöttek rá, hogyan lehetséges egy háttéralkalmazást indítani egy, az Android Marketen fellelhető program segítségével úgy, hogy a rendszerszintű jogokat és teljes hozzáférést is adjon némi trükközés után.

Kyle Matthews, a ModMyGPhone adminisztrátora egy tételes listát tett közzé a teljes rendszer újramountolásának lépéseivel, illetve egy előzetes anyagot a fájlrendszerről magáról. Próbálkozó kedvűeknek a küldetés teljesítéséhez a G1-en kívül szükség lesz még a "PTerm" szoftver telepített válatozatára is.

Ugyan a legtöbb felhasználó számára teljesen érdektelen a G1 feltörése, mégis, ez egy elkerülhetetlen és egyben szimbolikus lépés. A közeljövőben valószínűleg tucatszám érkeznek majd a testreszabást megkönnyítő eszközök, a telefonok akár teljesen új felülettel is feltűnhetnek hamarosan. A készüléken belül a háttérképek és az ikonok cseréje csak a kezdet, hamarosan a teljes grafikus felületet, a témákat és az alapvető alkalmazásokat is helyettesíteni lehet majd.


Összehasonlítva az iPhone feltörésével, a G1-hadművelet semmiség volt, hisz az Apple telefonjába való behatoláshoz egy távoli elérést lehetővé tevő emulált iTunes mobil eszközkezelőjére volt szükség. Eközben a G1 esetében a készüléket egy terminálprogrammal könnyedén el lehett érni és néhány egyszerű parancs és egy háttéralkalmazás futtatásával már működött is a készülék. Steve Jobs cége minden egyes frissítéssel egyre csak zártabbá tette rendszerét, és nehezítette a bejutást, de a Google mintha szándékosan hagyta volna résnyire nyitva az ajtót.

A T-Mobile G1 operációs rendszerét, a Google Androidot október végén teljes egészében megnyitották és Apache licenc alatt közzétették. Ez nem csak azt jelenti, hogy a fejlesztők, szolgáltatók és hardvergyártók a legmélyebb rétegekig beleláthatnak a kódba, hanem azt is, hogy lényegében bárki piacra dobhat olyan telefont, ami erre a szoftverre épül. Valószínűleg ez a lépés tette lehetővé a kártyafüggetlenítést, illetve a szoftver elindítását a T-Mobile G1 mellett más készülékeken.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.