Szerző: Koi Tamás

2008. október 29. 11:29

Megállt a Pannon árbevételének csökkenése

A harmadik negyedévben megállt a Pannon forgalmának lassú csökkenése. A vállalat folytatta költségtakarékossági programját, mely ebben az időszakban is meghozta gyümölcsét: a cég nyereségessége tovább nőtt, ezzel együtt több lett a számlás (post-paid) ügyfél, illetve nőtt a nem beszédcélú szolgáltatásokból (például mobilinternet) származó árbevétel is.

[HWSW] A harmadik negyedévben megállt a Pannon forgalmának lassú csökkenése. A vállalat folytatta költségtakarékossági programját, mely ebben az időszakban is meghozta gyümölcsét: a cég nyereségessége tovább nőtt, ezzel együtt több lett a számlás (post-paid) ügyfél, illetve nőtt a nem beszédcélú szolgáltatásokból (például mobilinternet) származó árbevétel is.

Éves szinten minimálisan csökkent hazánk második mobilszolgáltatójának negyedéves árbevétele -- derül ki a Pannon most közzétett harmadik negyedéves pénzügyi eredményeiből. A mobilszolgáltató háromhavi forgalma 48,7 milliárd forintot tett ki, ami gyakorlatilag megegyezik az egy évvel ezelőtti időszak 48,8 milliárdos forgalmával. Az egy főre jutó havi mobil árbevétel ("blended ARPU" index) 5 százalékkal nőtt 2008 második negyedéve óta a magasabb nem beszédcélú árbevétel és a számlás ügyfelek számának emelkedéséből adódóan. Az árbevétel stagnálására magyarázat, hogy az ügyfélkör bővülése szinte teljes egészében ellensúlyozta az alacsonyabb végződtetési és roaming díjak negatív hatásait.

A Pannon előfizetőinek száma a harmadik negyedév végére elérte a 3 millió 475 ezeret, az előfizetői bázis egy év alatt 255 ezerrel bővült. A Pannon piaci részesedése 33,12 százalék volt az időszak végén, ami lényegében változatlan 2008 második negyedévéhez képest. A számlás ügyfelek aránya eközben 42,3 százalékra emelkedett a féléves 41,3 százalékról.

A vállalat csaknem 500 millióval 21,21 milliárd forintra javította EBITDA (kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti nyereség) mutatóját, EBITDA-hányada ezzel pedig éves szinten 1,1 ponttal, 43,5 százalékra javult. Az üzemi szintű (EBIT) mutató 640 millió forinttal, 15,88 milliárdra erősödött. A Pannon elsősorban a készülékekkel kapcsolatos költségek és a végződtetési díjak csökkenésével magyarázta a bruttó nyereséghányad javulását.

"Úgy látjuk, hogy teljesítményünk fenntartása szempontjából a jövőben kulcsszerepet játszik majd a mobil internet. Idei beruházásaink javarészt az UMTS és a HSDPA köré csoportosulnak, és örömmel jelentjük, hogy a leggyorsabb hálózat már közel 360 magyarországi településen érhető el" -- mondta el Ove Fredheim, a Pannon vezérigazgatója. A cég augusztus közepén jelentette be, hogy hatalmas mértékű fejlesztést hajtott végre mobilinternet-hálózatán: a Pannon 3G-s szolgáltatása akkor 341 magyarországi településen volt elérhető, a települések listája két és fél hónap alatt 16 új taggal bővült, így a vállalat ügyfelei ma 357 településen használhatják a gyors mobilinternetet.

A cég az év első felében 8,25 milliárd forintot fordított beruházásokra, közel 90 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ebből a második negyedévre 5,1 milliárd esett, vagyis a Pannon 60 százalékkal növelte meg a második negyedévben 3G-s beruházásait szekvenciális, és 75 százalékkal éves összevetésben. A Pannon célja, hogy 2009 végére az ország valamennyi, 1000 főt meghaladó lélekszámú településén kiépítsék a mobil szélessávú hozzáférést, amire idén és a jövő évben összesen 20 milliárd forintot költenek, mondta el korábban Koller György, a Pannon műszaki vezérigazgató-helyettese.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.