Szerző: Bizó Dániel

2008. október 17. 13:16

AMD: remek negyedév és biztató kilátások

Az Intel rekordnegyedévét követően meglepően jó mutatókról adott számot az AMD is, elnyerve a pénzügyi elemzők tetszését. Sokat javult a stratégiai átalakulás alatt álló chipgyártó processzorüzletágának teljesítménye, de különösen a grafikus üzletág remekelt az elmúlt három hónap során.

[HWSW] Az Intel rekordnegyedévét követően meglepően jó mutatókról adott számot az AMD is, elnyerve a pénzügyi elemzők tetszését. Sokat javult a stratégiai átalakulás alatt álló chipgyártó processzorüzletágának teljesítménye, de különösen a grafikus üzletág remekelt az elmúlt három hónap során.

A vállalat a 45 nanométeres csíkszélességű eljárás gyors felfuttatásával, új termékeinek térnyerésével és folyamatos költségcsökkentési programjával agresszívan tör nyereségességének javítása felé. Bár a piaci környezettel kapcsolatos előrejelzések a pénzügyi világkrízis hatására bizonytalanok, a tőzsdei zárást követően több mint 5 százalékot erősödtek a cég papírjai.

Az ideális negyedév

"Örömmel jelenthetem be, hogy az AMD egy jól végrehajtott harmadik negyedévet tudhat maga mögött egy kihívásokkal teli gazdasági környezetben" -- mondta el Robert J. Rivet pénzügyi vezérigazgató. A negyedéves árbevétel 14 százalékkal növekedett éves szinten, míg szekvenciálisan 32 százalékkal, és meghaladta az 1,77 milliárd dollárt. Az üzemi nyereség 131 millió dollárt tett ki, szemben az egy évvel korábbi 181 milliós veszteséggel, vagy az előző negyedévet sújtó 143 milliós hiánnyal.

Összefoglaló
- Növekvő szállítások és bevétel minden szegmensben
- Négymagos Opteronok szállításai +50 % a második negyedévhez képest
- 45 nanométeres Opteronok még idén, asztali chipek jövőre
- Teljes 45 nanométeres konverzió jövő év közepére
- Tarolnak az új Radeonok, részesedést vesznek el az NVIDIA-tól
- Jövő év elejére 1,5 milliárd dolláros nyereségességi bevételküszöb elérése
- A Foundry Radeonokat is fog gyártani
Az adózott eredmény ugyanakkor egyszeri leírások miatt 67 milliós veszteséget mutatott, igaz, a negyedévre egy 191 millió dollárnyi gyártástechnológiai licencbevétel is jutott, mely az előző negyedévben értékesített chipgyártó berendezésekhez kötődik. Az egyszeri és átstrukturáláshoz kötődő tételektől megtisztítva egy negyedév alatt mintegy 300 millió dollárral javult az AMD üzemi nyereségessége, a bruttó profithányad (a termékeladásból közvetlenül származó nyereség a bevétel arányában) 37 százalékról 45 százalékra emelkedett.

Sikeres platformok, küszöbön a 45 nanométer

A processzorokért és chipsetekért felelős Computing Solutions részleg 26 százalékkal növelte árbevételét az előző negyedévhez képest, miután minden szegmensben növekedett a leszállított processzorok száma, és a bevétel is egyúttal, az átlagos eladási árakat pedig szinten tudta tartani a cég. A húzóerőt a Puma notebookplatform képezte, az Opteron szerverchipekből pedig 9 százalékkal több bevétel folyt be az előző negyedévhez képest, miután végre megindult a négymagos Barcelonák tömeges szállítása. "A processzor-, grafikai és videotechnológiai szempontból leginkább kiegyensúlyozott platformokat szállítjuk" -- kommentálta az eredményeket a frissen kinevezett elnök-vezérigazgató, Dirk Meyer.

A vállalat heteken belül hivatalosan is útjára indítja a már kereskedelmi szállítás alatt álló Shanghai chipjét -- árulta el Meyer --, mely lényegében a Barcelona 45 nanométeres zsugorításának tekinthető javított magok közötti kommunikációval és 2-ről 6 megabájtra növelt L3 gyorsítótárral. A vezér ígérete szerint még idén szerverekbe kerülnek az új négymagos Opteronok, míg az asztali változatok, a Phenomok szállításai szintén megindulnak a negyedik negyedévben, de PC-kben csak jövőre lesznek megvásárolhatóak.

Az AMD rendkívül agresszív a 45 nanométeres csíkszélességű termelés felfuttatásával. Rivet az első negyedév végére ígéri, hogy a 45 nanométeres kibocsátás eléri a 65 nanométeresét, majd jövő év közepére teljesen átáll a drezdai Fab 36 az új technológiára. Az új gyártástechnológia gyors bevezetése kritikus jelentőséggel bír a nyereségességben, ugyanis a kisebb geometria révén fajlagosan 20-30 százalékkal alacsonyabb előállítási költséget is realizálni lehet, miközben a csökkenő hőfejlődés és gyorsabb tranzisztorok révén lazuló időzítések lehetővé teszik az órajelek emelését.

Tarolnak az új Radeonok

Nem maradt nyom nélkül az új ATI Radeonok piacra kerülése sem. A gyilkos ár-teljesítmény mutatóval rendelkező, az NVIDIA chipjeihez képest olcsón előállítható Radeon 4000-es generáció tarolásának hatására 55 százalékkal növekedett a grafikus részleg árbevétele az előző, és 40 százalékkal a tavalyi negyedévhez képest, és 385 millió dollárt tett ki. A részleg az elmúlt negyedévek veszteségeit követően 47 millió dolláros profitot mutatott fel. Meyer elmondása alapján részesedést nyertek a notebookok és asztali PC-k terén egyaránt, és ezt a lendületet a a negyedik negyedévben is meg kívánják tartani.

Bizakodó kilátások

Mindezzel együtt ugyanakkor továbbra sem teljesen elégedett Meyer. "Az elmúlt negyedév jól sikerül több szempontból is, ugyanakkor egyáltalán nem kielégítő. Addig nem leszünk elégedettek, míg következetesen nem válunk nyereségessé." A vállalat év elején kezdte meg belső átalakítását, aminek során elbocsátásokon ás átszervezéseken keresztül a korábbi 2 milliárdos szintről 1,5 milliárd dollára kívánják csökkenteni a nyereségesség eléréséhez szükséges árbevételi szintet. Rivet szerint mindezt sikerül jövő év elejére teljesíteniük.

Mindebben a két hete bejelentett történelmi átalakulás is segíti a céget. Mint arról a HWSW is beszámolt, az AMD a félvezetőgyártás jelentette hatalmas és egyre növekvő teher miatt nehéz pénzügyi helyzetében kiszervezni kénytelen gyártását, hogy versenyképes tudjon maradni. A vállalat így egy úgynevezett fabless chiptervezővé alakul át, miközben drezdai gyártási bázisa egy vegyevállalatba kerül ki, Foundry néven. Egy korszerű, nagykapacitású félvezetőüzem által igényelt beruházás összege jelenleg meghaladja a 3 milliárd dollárt, üzemeltetése és versenyképesen tartása pedig évente további százmilliókat követel.

[+] Arab tőke segítségével szervezi ki gyártását az AMD

A szerződéses bérgyártás piacára belépő Foundryt az Abu Dhabi-i Advanced Technology Investment tőkésíti fel a versenyképesség fokozása érdekében, így első körben mintegy 1,4 milliárdot injektál többségében a drezda Fab 38-ba, mely jelenleg az AMD finanszírozási problémái miatt üresen áll, majd a következő 5 év során további 4,3 milliárd dollárt fektet be a tervek szerint, melynek nagy részét egy új, New York állambeli gyár létesítése fogja felemészteni. Az AMD processzorainak termelését továbbra is a Foundry végzi közel exkluzívan, és a későbbiekben Radeonok előállítására is kap megrendelést.

Mindeközben az AMD jobban koncentrálhat a chiptervezésre, melyben a vállalat az elmúlt években leszakadt a hatalmas mérnöki erőforrásoktól duzzadó Inteltől. Ez a következő egy év során továbbra is így marad, a jelenlegi helyzethez képest ugyanakkor várhatóan így is javul az AMD portfóliójának versenyképessége a 45 nanométeres termékekkel, különösen az asztali és notebook szegmensekben, ahol a legnagyobb az Intel műszaki fölénye. Az Intel november 17-én indítja útjára következő generációs processzorcsaládját, a Nehalemet, mely fejlesztéseivel elsősorban a szerverpiacon fog jelentős előrelépést felmutatni.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.