Szerző: Bodnár Ádám

2008. október 16. 14:18

Szenved a Nokia

Közzétette harmadik negyedéves pénzügyi mutatóit a Nokia. A világ legnagyobb mobilgyártójának bevétele és nyeresége is csökkent, a cég piacrészt vesztett és nem tudta meglovagolni az okostelefonok egyre nagyobb népszerűségét sem -- derül ki az adatokból.

[HWSW] Közzétette harmadik negyedéves pénzügyi mutatóit a Nokia. A világ legnagyobb mobilgyártójának bevétele és nyeresége is csökkent, a cég piacrészt vesztett és nem tudta meglovagolni az okostelefonok egyre nagyobb népszerűségét sem -- derül ki az adatokból.

Kevesebb bevétel, csökkenő nyereség

A harmadik negyedévben a Nokia forgalma 12,2 milliárd euró volt, 5 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban és 7 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. A cég nettó profitja 1,56 milliárd euróról 1,1 milliárd euróra zuhant, elsősorban átszervezésekkel, valamint a Navteq felvásárlásával kapcsolatos egyszeri kiadások miatt -- elemzők átlagosan 1,17 milliárd eurós eredményt vártak. A részvényenkénti eredmény 40 eurocentről 29 eurocentre esett vissza, az egyszeri tételek nélkül ez 33 cent lett volna, ami még mindig látványos bukta a bázis 41 centjéhez képest.

A mobiltelefonokból és kapcsolódó szolgáltatásokból származó bevétel 7 százalékkal 8,6 milliárd euróra csökkent, ahogy a készülékek átlagos eladási ára 74 euróról 72 euróra esett. Az áresés oka részben az, hogy a fejlődő piacokon az olcsóbb készülékeket keresik, de a dollár gyengülése is éreztette a hatásait. A készülék-értékesítés Dél-Amerikában és Kínában bővült leginkább. A szolgáltatásokból és szoftverekből származó bevétel 115 millió dollárt tett ki.

Piacvesztés

A Nokia becslése szerint a harmadik negyedévben a globális mobilpiac 310 millió darabot tett ki, ami éves szinten 8 százalékos növekedés, a vállalat azonban csak 5 százalékkal tudta növelni saját készülék-értékesítését, ami így 117,8 millió darabot ért el. Ezzel a finnek piaci részesedése a tavalyi harmadik negyedévben elért 39 százalékról 38 százalékra esett vissza. 2008 második negyedévében még 40 százalékos részesedése volt a Nokiának. A vállalat várakozásai szerint 2008-ban világszerte összesen 1,26 milliárd készülék talál majd gazdára, 10,5 százalékkal több mint tavaly.

Az okostelefon-piac gyors bővülését nem tudta meglovagolni a Nokia. A vállalat saját becslése szerint a harmadik negyedévben 44,2 millió okostelefont adtak el világszerte, ami 39 százalékos növekedés éves szinten. Ehhez képest a finn gyártó a tavalyi harmadik negyedévben 16 millió, az idei harmadik negyedévben pedig csak 15,5 millió okostelefont szállított le, amelyekből 9 milliót tettek ki az Nseries, 3 milliót pedig az Eseries modellek.

[+] Nokia E71: tökéletes üzleti okostelefon

Javított a Nokia Siemens Networks

A hálózati berendezések gyártására és értékesítésére létrehozott vegyesvállalat, a Nokia Siemens Networks a harmadik negyedévben 3,5 milliárd eurós forgalmat bonyolított, szemben a tavalyi harmadik negyedévben elért 3,7 milliárd euróval -- változatlan devizaárfolyamok mellett a bevétel stagnált volna. A Nokia Siemens Networks bruttó nyeresége 1,1 milliárd euró, üzemi vesztesége 1 millió euró volt a harmadik negyedévben, vagyis a cég javított teljesítményén, ami elsősorban a tavaly megkezdett nagyszabású átszervezéseknek köszönhető.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.