Szerző: Koi Tamás

2008. október 14. 17:00

Elődjénél sokkal tovább működik akkumulátorról a Toshiba Portégé R600

Talán az egyik legvitatottabb noteszgép-design a Toshiba tavaly bemutatkozott Portégé R500-as modellje, mely leginkább a különösen könnyű szerkezetével hívta fel magára a figyelmet. Az utódra mostanáig kellett várni -- a design alig változott, a mérnökök egyedül a gép belső felépítését módosították az újabb Centrino 2 platformnak megfelelően.

[HWSW] Talán az egyik legvitatottabb noteszgép-design a Toshiba tavaly bemutatkozott Portégé R500-as modellje, mely leginkább a különösen könnyű szerkezetével hívta fel magára a figyelmet. Az utódra mostanáig kellett várni -- a design alig változott, a mérnökök egyedül a gép belső felépítését módosították az újabb Centrino 2 platformnak megfelelően.

Bemutatkozott a világ egyik legkönnyebb hordozható számítógépének, a Toshiba Portégé R500-nak az utódja, ami külső felépítését tekintve mit sem különbözik az elődtől. A Portégé R600 így továbbra is arcátlanul könnyű, tömege optikai meghajtóval együtt is alig 1,1 kilogramm, vastagsága pedig maximum 2 centiméter. A Toshiba ígérete szerint a Portégé R600 kifejezetten ellenálló és stabil házat kapott, ami az előd anyagválasztásából ítélve kimondottan előnyére szolgálhat majd a gépnek.

A noteszgép LED-háttérvilágítású, 1280x800 pixeles felbontású panelje transzflektív, vagyis napfénynél is olvasható marad, mikor a háttérvilágításra nincs is szükség, spórolva az akkumulátorral. A kijelzőt az Intel GS45 lapkakészletébe integrált grafikus feldolgozóegység hajtja meg.

Toshiba Portégé R600

A legfrissebb, Montevina kódnevű Centrino 2 platformra épülő Portégé R600-ba az Intel ultraalacsony feszültségű, energiatakarékos Core 2 Duo SU9300 és SU9400-as processzorai kerülnek, maximum 5 gigabájt memória társaságában. A háttértároló vagy 160 gigabájtos merevlemez, vagy 128 gigabájtos SSD lehet. A kommunikációs rendszer gerincét a szokásos 802.11n-kompatibilis WLAN és egy Bluetooth 2.1-es kommunikációs modul nyújtja.

A Toshiba az energiatakarékos komponenseknek hála kilencórás akkumulátoros üzemidőt ígér azzal az 58 Wh-s, hatcellás akkumulátorral, mely az elődöt csupán öt órán keresztül tartotta működésben -- egyértelműen ez jelenti a legnagyobb előrelépést az R500-hoz képest. A Toshiba Portégé R600 már kapható a tengerentúlon, a noteszgép induló ára 2099 dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról