Szerző: Bodnár Ádám

2008. október 7. 15:12

Üzleti intelligenciában erősít a Microsoft

A Microsoft a Seattle-ben zajló Business Intelligence konferenciáján elárult néhány részletet a 2010-ben érkező új SQL Serverről, amelyet egyelőre Kilimanjaro néven fejlesztenek. Ted Kummert, a Microsoft Data and Platform Storage Division vezetője hangsúlyozta, a vállalat a jövőben egyre több üzletiintelligencia-funkciót épít az SQL Serverbe.

[HWSW] A Microsoft a Seattle-ben zajló Business Intelligence konferenciáján elárult néhány részletet a 2010-ben érkező új SQL Serverről, amelyet egyelőre Kilimanjaro néven fejlesztenek. Ted Kummert, a Microsoft Data and Platform Storage Division vezetője hangsúlyozta, a vállalat a jövőben egyre több üzletiintelligencia-funkciót épít az SQL Serverbe.

Ió, ció, integráció

A Kilimanjaro fejlesztésének egyik részeként a Project Gemini nevű kezdeményezés alatt a Microsoft olyan szolgáltatással vértezi fel az SQL Servert, amely lehetővé teszi a szoros integrációt a Microsoft Office család tagjaival. Az Office-felhasználók közvetlenül a számukra már ismert felületen érhetik el az SQL Serverben tárolt adatokat, és az Office-ba épített képességek segítségével lényegében saját üzletiintelligencia-alkalmazásokat, egyfajta mash-upokat hozhatnak létre, amelyeket a SharePoint révén akár meg is oszthatnak egymással.

Az Excel vitán felül a legszélesebb körben elterjedt táblázatkezelő, ami az üzleti életben de facto szabvánnyá vált, egyben maga is egy üzletiintelligencia-eszköz. Kézenfekvőnek tűnik tehát, hogy ezt az Excelt az üzleti intelligencia front-endjeként használja a Microsoft. A Business Intelligence konferencián elhangzottak alapján azonban nem csak az Office-szal, hanem a Dynamics 2009 vállalatirányítási termékekkel is szorosan együttműködhet majd a Gemini révén az új SQL Server. A Microsoft reményei szerint ez lesz a kulcselőnye az üzletiintelligencia-piacon.

A Microsoft alig két hónapja adta ki az SQL Server 2008-at, amelyből egyébként készül egy kimondottan üzletiintelligencia-feladatokra szánt változat is, Madison kódnéven. Ehhez a redmondi cég a DATallegro felvásárlásával megszerzett technológiákat fogja integrálni a szoftverbe. A 2010 elejére várt Madisonnal állítólag több száz csomópontos BI-clusterek építhetők, akár petabájtos kapacitással. A Madisont több hardvergyártó partnerrel (pl. Dell, HP, Unisys, Bull, EMC) közösen viszi majd piacra.

Ted Kummert elmondta, a Microsoft továbbra is tartja magát ahhoz a tervhez, hogy az SQL Serverből 24-26 havonta jelenjen meg új változat. Ennek megfelelően a Kilimanjaro nyilvános tesztváltozata nagyjából egy év múlva elérhető lesz, a végleges változat pedig legkorábban 2010-ben várható.

Az Excel a legelterjedtebb BI-eszköz

Az IDC 2007-es felmérése szerint az üzleti intelligencia szoftverek piaca 12,1 százalékkal 7 milliárd dollár fölé emelkedett. A piacvezető az azóta az SAP tulajdonába került Business Objects volt 14,2 százalékkal. A második helyen az SAS végzett 11,2 százalékkal, míg az IBM kezébe került Cognos 10,1 százalékot szerzett meg. A negyedik helyre a Hyperion felszippantásával az Oracle került 8 százalékkal, míg a Microsoft a sarkában loholt 7,9 százalékkal. Az IDC megjegyzi, hogy bár nem kalkulálja a cég BI-bevételei közé, máig az Excel a legelterjedtebb BI-eszköz a világon.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.