:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. október 6. 13:12

Újabb haladékot adott a Windows XP-nek a Microsoft

A Microsoft újra megkegyelmez a Windows XP-nek, és fél évvel meghosszabbítja azt az időszakot, amikor a Vista-vásárlók downgrade-elhetnek a régebbi operációs rendszerre.

[HWSW] A Microsoft újra megkegyelmez a Windows XP-nek, és fél évvel meghosszabbítja azt az időszakot, amikor a Vista-vásárlók downgrade-elhetnek a régebbi operációs rendszerre.

Jövő nyárig lehet Windows XP-re downgrade-elni

2008 július 1-ével megszűnt a Windows XP kiskereskedelmi értékesítése, a Windows Vista Business vagy Ultimate megvásárlásakor azonban a vevő élhet a downgrade jogával, vagyis a meglevő Windows XP telepítőlemezéről felinstallálhatja a régebbi operációs rendszert, amelyet a Vista termékkulcsával jogtisztán használhat. Ezt kihasználva több PC-gyártó is mellékelt a konfigurációihoz XP telepítőlemezt. Az eredeti tervek szerint a downgrade-re csak 2009. január 31-ig lett volna lehetőség, azonban a hírek a Microsoft az igényekre való tekintettel 2009. június 30-ig kitolta a határidőt.

A redmondi cég azzal magyarázza a Windows XP "kivégzésének" eltolását, hogy szeretnék az ügyfelek, vásárlók számára a lehető leginkább zökkenőmentessé tenni az átállást egyik operációs rendszerről a másikra, amibe beletartozik az is, hogy senkit sem kényszerítenek át Vistára azzal, hogy egycsapásra megszüntetik a 2001 óta piacon levő, és mondhatni jól bevált Windows XP használatának lehetőségét. A Devil Mountain Software auguszus végén nyilvánosságra hozott felmérési eredényei szerint egyébként a jogosult Vista-vásárlók harmada él a downgrade jogával.

Azt nem tudni, hogy a Windows XP-nek adott újabb haladék módosítja-e a terméktámogatási ciklust, ugyanis "mainstream" támogatás elvileg csak 2009 áprilisáig biztosított a Windows XP-hez, amelybe a biztonsági és egyéb javítások kiadása és kérés esetén új funkciók fejlesztése mellett beletartozik az ingyenes és fizetős telefonos és online támogatás is. Ezt követően 2014 áprilisáig már csak kritikus biztonsági javítások készülnek a szoftverhez, a telefonos és egyéb támogatás viszont már csak a kiterjesztett támogatási szolgáltatást megvásárló ügyfelek számára lesz elérhető.

7-re várom...

A Register információi szerint a PC-gyártók közben arra próbálják rávenni a Microsoftot, hogy további haladékot adjon a Windows XP-nek, hogy a Vistára nem váltó ügyfelek biztonságban megvárhassák a következő generációs asztali Windowst, a 2010 elejére ígért Windows 7-et.

A Forrester Research felmérése szerint Vistát még csak a cégek 9 százaléka használ, és azokkal is jellemzően a Windows XP-nél régebbi operációs rendszereket váltották le, az XP népszerűsége tehát továbbra is töretlen. Thomas Mendel, a Forrester elemzője, a jelentés készítője szerint a Windows 7 2010-re ígért érkezése egyre közelebb kerül és egyre jobban csábítja a vállalatokat arra, hogy kihagyják a Vistát a frissítési ciklusból.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.