:

Szerző: Bizó Dániel

2008. szeptember 30. 14:59

Tömeges informatikai továbbképzést indít a NetAcademia

A hazai munkaerőpiaci igényekre válaszul új informatikai szakképzéseket indít a NetAcademia, hogy a vállalatok által igényelt tudással vértezze fel az informatikusokat. Az oktatáson személyesen és virtuálisan is részt lehet venni a cég saját fejlesztésű megoldásán keresztül.

[HWSW] A hazai munkaerőpiaci igényekre válaszul új informatikai szakképzéseket indít a NetAcademia, hogy a vállalatok által igényelt tudással vértezze fel az informatikusokat. Az oktatáson személyesen és virtuálisan is részt lehet venni a cég saját fejlesztésű megoldásán keresztül.

Bár az informatikai pálya a legjobban fizetettek közé tartozik -- a friss diplomás informatikusok az átlagosnál 56 ezer forinttal keresnek többet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adatai alapján --, jól képzett szakemberből folyamatos hiány mutatkozik, miközben az alacsony színvonalú tudással rendelkezőkből túlkínálat. A NetAcademia a kereslet-kínálat ezen strukturális problémájának megoldását célozza meg új, célirányos képzéseivel, melyekkel képes rövid időn belül akár szakemberek ezreinek produkálására is. A cég szerint a magyar piacról 6 ezer megfelelően képzett informatikus hiányzik jelenleg.

A tömeges képzést, mely sokat mondóan az IT Factory nevet kapta, az online távoktatás bevetése teszi lehetővé. A NetAcademia saját fejlesztésű, Silverlightra építő megoldást használ majd, mely többek közt élő kamerakép és távoli képernyő mutatása mellett megosztott vágólapot, szavazásokat és chatszobát is biztosít, árulta el a HWSW-nek Fóti Marcell ügyvezető. A 12 hetes, bruttó 99 ezer forint kerülő hálózatbiztonsági és .NET képzést követően a résztvevők versenyképes tudást kapnak, véli Fóti, és akár ingyenes MCP-vizsgát is tehetnek. Fóti szerint a kurzusok gyakorló informatikusok számára is új ismereteket, kompetenciákat biztosítanak, de a részvételnek nem feltétele felsőfokú végzettség. Elsősorban olyanokat céloznak, akik nem versenyképesek, fogalmazott az ügyvezető.

Az oktatás ideje alatt mindenki egy saját dedikált virtuális szervert kap önálló IP-címmel, melyet akár később is megtarthat hosting díj fejében. Fóti reményei szerint nemcsak egyszerű képzést nyújt majd az IT Factory, hanem baráti- és munkakapcsolatok, közösségek kialakulását is elősegíti, melyek akár garázscégeket is eredményezhetnek. Mint elmondta, egy évekkel ezelőtti oktatáson összeismerkedett emberek a mai napig találkoznak, és dolgoznak együtt.

Fóti szerint a hálózatbiztonság és .NET fejlesztés azok a területek, melyekre leginkább igényt tart a piac. Az oktatásban számos ismert cég is részt vesz, így többek közt a Cisco a hálózatok világába, az Intel a távmenedzsmentbe, a Carnation, a sitecore és a Sense/Net pedig a webes fejlesztések világába adnak betekintést. A cégek kiválasztásában releváns kompetencia mellett az játszott szerepet, hajlandóak-e a marketinget mellőzve szakmai anyagot biztosítani, árulta el Fóti. "Ők azok, akik belementek abba, hogy mellőzzék a marketinget, és azt adják, amit kérünk" -- mondta.

Reményei szerint mintegy 300 résztvevővel indul majd a hálózatbiztonsági tanfolyam novemberben, melyre már eddig is az ország egész területéről, sőt külföldön doglozó magyarok is jelentkeztek, elsősorban magánszemélyként vagy egy KKV alkalmazottjaként. A .NET programozás január végével rajtol, további szakképzésekről pedig a tapasztalatok alapján döntenek, közölte Fóti. Az IT Factoryról további részletek a program honlapján találhatóak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.