:

Szerző: HIRDETÉS

2008. szeptember 29. 11:14

A Windows XP tovább él

Az ultraolcsó PC-k kivételével, mint amilyenek a netbookok, a Microsoft 2009. január 31-ével teljesen beszünteti a desktop és médiacenter Windows XP licencek értékesítését, hogy Windows Vista operációs rendszerére terelje át a felhasználókat. Ezt az időpontot követően a PC-gyártók teljesértékű számítógépeket nem értékesíthetnek Windows XP-vel.

Az ultraolcsó PC-k kivételével, mint amilyenek a netbookok, a Microsoft 2009. január 31-ével teljesen beszünteti a desktop és médiacenter Windows XP licencek értékesítését, hogy Windows Vista operációs rendszerére terelje át a felhasználókat. Ezt az időpontot követően a PC-gyártók teljesértékű számítógépeket nem értékesíthetnek Windows XP-vel.

Windows Embedded, a hosszú távú megoldás

A Windows XP azonban nem csak személyi számítógépeken van jelen, hanem számos megoldásszállító beágyazott eszközökben is alkalmazza: többek között információs kioszkok, ATM-ek, vezérlőrendszerek, értékesítési pontok működtetésére. Ez azt jelentené, hogy nekik is az erőforrás-igényesebb és drágább Vista platformra kell áttérniük?

Egyáltalán nem! Beágyazott célú felhasználásra a Microsoft dedikált termékekkel rendelkezik, a Windows Embedded termékcsaláddal, melyek közt a Windows XP több formában is elérhető marad, még hosszú, hosszú időn át - legalább 2016-ig. A beágyazott licencű változatok olyan előnyökkel is rendelkeznek a desktop verziókhoz képest, mint például az aktiválás mellőzése, ami nagyban megkönnyítheti az eddig asztali verziókkal dolgozók életét, ezenkívül számos üzleti és műszaki előnnyel is szolgálhatnak.

Windows XP for Embedded Systems

Azon fejlesztők és megoldásszállítók számára, akik eddig a Windows XP valamelyik PC-változatát alkalmazták beágyazott platformként, és a lehető legkevesebbet akarnak foglalkozni az váltással, azoknak a Windows XP for Embedded Systems változat ajánlott. Ez a kiadás kódszinten tökéletesen megegyezik az asztali Professionallel, eltérés kizárólag a licencelésben mutatkozik, mellyel a Microsoft biztosítja, hogy ez az operációs rendszer nem használható általános célú személyi számítógépekhez - erre utal az XP with Embedded Resctrictions elnevezés, ahogyan más néven emlegetni szokták. Az azonos kódbázis miatt az alkalmazások kompatibilitása garantált az asztali XP-változattal, gyakorlatilag a licenc módosul, mely stabil beszerzési forrást és támogatást jelent hosszú távon is. Új márkastratégiájának részeként a Microsoft bevezette a Windows Embedded Enterprise nevet, mely alatt a Windows XP és a Vista elérhető beágyazott licenccel.

\Windows XP Embedded

A Windows XP Embedded már egy technikailag is ízig-vérig beágyazott változata az XP-nek, azon megoldásszállítók számára, akik sokkal inkább testreszabott megoldásra vágynak, csökkentve a szoftverréteg erőforrásigényeit, növelni a stabilitást és biztonságot. Az XP Embedded ugyanis komponensekből építhető fel, mintegy 12 ezerből, melyeket a fejlesztők tetszőlegesen válogatnak össze. Ezzel lehetővé válik, hogy egy gyakorlatilag teljesen funkcionális XP operációs rendszert kapjunk, mely nagyjából 70 megabájt tárterületet foglal el mindössze. Ebbe a komplett Win32 API, grafikus felhasználói felület, Internet Explorer, Media Player, Terminal Server kliens, USB- és SNMP-támogatás is belefér. Amennyiben ennél kevesebbre van szüksége valakinek, úgy még lejjebb szorítható ez a határ, extrém esetben akár 25 megabájt alá is. Ezzel lehetővé válik, hogy rendkívül kompakt és alacsony fogyasztású hardver is képes legyen kiszolgálni a rendszert, miközben magasabb szintű stabilitást és biztonságot is kapunk egyúttal.

Az XP Embedded licenc díjazása eltér az Embedded Enterprise árképzésétől, melynek eredményeként magas számban értékesített eszköz esetében üzletileg is jobban megéri XP Embeddedet választani. Ez a határ nagyjából 20 leszállított eszköznél húzódik meg, e fölött minden egyes újabb eladásnál mintegy50 dollárnak megfelelő összeggel alacsonyabb a licencdíj. Így nagy mennyiségben akkor is megéri ezt a változatot alkalmazni, ha egy teljesértékű XP Professionalre van szükségünk, ekkor egyszerűen minden komponenst telepíteni kell. Az XP Embedded legalább 2017-ig elérhető marad a Microsofttól. Hamarosan, a tervek szerint november elsejétől piacra kerül az XP Embedded utódja is, az Embedded Standard, mely egy frissített változat - a szigorúbb tesztelés miatt az újdonságok a beágyazott változatokhoz később érkeznek. Az Embedded Standard már .NET Framework 3.5, Windows Server 2008 , Media Player 11 és Internet Explorer 7 támogatást is tartalmaz többek között.

WEPOS

A Microsoft alkalmazásspecifikus változatokat is kínál Embedded családjában. A Windows XP kódbázisára ezekből jelenleg az értékesítési pontokra (point-of-sale) szabott Windows Embedded for Point-of-Services (WEPOS) hozzáférhető. A WEPOS, és 2009-re várható utódja, a POSReady olcsóbb, könnyebben telepíthető, és kevésbé erőforrás-igényes mint egy XP Professional, és legalább 2020-ig támogatott.

Mint látható tehát, a Windows XP kliens és Media Center változatai forgalmazásának beszüntetése egyáltalán nem érinti hátrányosan a beágyazott rendszereket fejlesztőket, sőt. Az eddig hagyományos desktop XP Professionalt alkalmazók számára okot adhat arra, hogy újraértékeljék igényeiket, és a leginkább megfelelő Embedded változatot válasszák ki, mellyel a hozzáférhetőség és támogatás nyugalma mellett üzleti előnyhöz is juthatnak a kedvezőbb licencelési feltételek, egyszerűbb telepíthetőség, és az XP Embedded esetében a magas fokú modularitás révén.

\A Windows Embedded termékcsaládról október 15-én egy szemináriumot rendez az Elbacom, a Windows Embedded termékek disztribútora a Microsoft Magyarország székhelyén.

A Windows Embedded termékek az Elbacomnál érhetőek el.

[Az Elbacom megbízásából készített anyag]

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.