Szerző: Bodnár Ádám

2008. szeptember 17. 13:06

Cray: legyen személyi a szuperszámítógép!

Asztali szuperszámítógépet dobott piacra a Cray, a Xeon processzorokon alapuló CX1 operációs rendszere Windows Server 2008 kimondottan erre a területre fejlesztett változata, a Windows HPC Server 2008. Ez a legolcsóbb gép a Cray történetében, és az első, amely Intel processzorokon alapul.

[HWSW] Asztali szuperszámítógépet dobott piacra a Cray, a Xeon processzorokon alapuló CX1 operációs rendszere Windows Server 2008 kimondottan erre a területre fejlesztett változata, a Windows HPC Server 2008. Ez a legolcsóbb gép a Cray történetében, és az első, amely Intel processzorokon alapul.

Minden dolgozónak saját szuperszámítógépet!

Ahogy a számítási kapacitás egyre olcsóbb lett, egyre több szervezet engedhetett meg magának egy vagy több szuperszámítógépet, de legalábbis nagyteljesítményű, mérnöki-tudományos célra létrehozott rendszert. Ezek tervezése, telepítése és üzemeltetése azonban általában bonyolult feladat, amelyhez a legtöbb helyen nem áll rendelkezésre megfelelően képzett szakember. A Cray és a Microsoft ajánlata lényegében egy olyan "kompakt" szuperszámítógépet tartalmaz, amelyet bárki tud üzemeltetni, aki rendelkezik windowsos tapasztalatokkal, ezáltal sokkal nagyobb közönség számára teszi hozzáférhetővé a nagy számítási kapacitást.

A "személyi szuperszámítógép" koncepció első látásra furcsának tűnhet, azonban nem az. Számos területen lehet szükség a professzionális munkaállomásokat meghaladó teljesítményű személyi rendszerekre, például mérnöki területen, digitális tartalomkészítésnél, pénzügyi szimulációkhoz, vagy akár az orvostudományban. A Cray arra épít, hogy ezeken a területeken a szakemberek igen drágák (éves fizetésük a százezer dolláros nagyságrendbe esik már), ezért a termelékenységük fokozásával a munkaadók komoly előnyre tehetnek szert.

Volt már ilyen
Korábban is voltak már próbálkozások a CX1-hez hasonló asztali szuperszámítógépek megépítésére. Az Orion Multisystems 2004-ben dobta piacra 12 darab Transmeta Crusoe processzorra épülő rendszerét, amelyet 2005-ben követett egy 96 processzoros modell. A 100 ezer dolláros gépből alig néhány tucatot tudtak értékesíteni, így a vállalat 2006-ban megszűnt.
A kutatók, fejlesztőmérnökök vagy pénzügyi szakemberek munkáját nagyban gyorsíthatja, ha egy ilyen erős gép áll a rendelkezésükre, ugyanis nem kell az intézmény központi szuperszámítógépén gépidőt kérniük, ha egy komplex számítási műveletet, például egy szimulációt szeretnének futtatni -- így jobban hasznosítható a többmillió dolláros "valódi" szuperszámítógépek kapacitása.

Sokan értenek a Windowshoz

A Microsoft két éve lépett be a HPC-szegmensbe a Windows Server 2003 Compute Cluster Editiönnel. A vállalat meghatározó szerepre számít ezen a piacon és szoros együttműködést folytat a HPC alkalmazások fejlesztőivel annak érdekében, hogy az iparág-specifikus szoftvereiknek mihamarabb elkészüljön a windowsos változata is. A szoftveróriás reményei szerint öt év múlva minden kutató- és fejlesztőmérnök a munkahelyén hozzáférhet majd valamiféle szuperszámítógéphez, ami látványosan elő fogja segíteni az innovációt.

A Microsoft szerint a fürtözött rendszereken futó Windows előnye a szegmensben szinte egyeduralkodó Linuxszal szemben, hogy könnyebben telepíthető, működtethető és integrálható a meglevő windowsos környezettel, emellett az alkalmazásfejlesztés is egyszerűbb lehet, például a Visual Studio segítségével. Ennek érdekében a fejlesztőkörnyezetet felkészítették a párhuzamos alkalmazások fejlesztésére és debuggolására is.

Cray CX1

64 processzormag, 512 gigabájt memória, 4 terabájt háttértár

Architektúráját illetően a Cray CX1 egy nyolc csomópontot tartalmazó fürtözött rendszer, csomópontonként két processzorral. Az Intel a kétfoglalatos gépek számára jelenleg két- és négymagos Xeonokat kínál, maximális kiépítés mellett tehát legfeljebb 64 processzormag ereje áll rendelkezésre, a memória maximális mérete 512 gigabájt lehet, a háttértár pedig 4 terabájtig bővíthető. A gépbe az ügyfelek maguk válogathatják össze a számításra, vizualizációra és adattárolásra szolgáló modulokat, igazodva a saját igényeikhez. A CX1 rugalmasan konfigurálható, az árak 25 és 60 ezer dollár, vagyis 4-10 millió forint között alakulnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról