:

Szerző: zimi

2008. szeptember 16. 11:20

Lapolvasás az USB erejével: új LiDE szkennerek a Canontól

Nagymértékben visszaesett az utóbbi években az önálló lapolvasók iránti kereslet, de annak idején a LiDE termékvonal megjelenésével a Canon tudott újat mutatni ezen a piacon. Idén ősszel két új modellel jelentkezik a gyártó.

[HWSW] Nagymértékben visszaesett az utóbbi években az önálló lapolvasók iránti kereslet, de annak idején a LiDE termékvonal megjelenésével a Canon tudott újat mutatni ezen a piacon. Idén ősszel két új modellel jelentkezik a gyártó.

A multifunkciós készülékek elterjedésével csökkent az asztali lapolvasók iránti kereslet, de még ma is sok íróasztalon megtalálhatók. A CanoScan LiDE lapolvasók praktikumban nyújtanak extrát a hagyományos modellekhez képest, lapos, oldalra állítható konstrukciók lévén nem foglalják feleslegesen a helyet munkakörnyezetünkben. Vastagságuk csak négy centiméter, amit a kompakt képérzékelő (CIS) és a három alapszínű LED megvilágítás alkalmazása tesz lehetővé.

Az energiatakarékos megvilágításnak köszönhető az is, hogy nincs szükség külön tápegység használatára, minden működéséhez szükséges energiát képes az USB kapuról felvenni a készülék. Nem kell várakozni a bemelegedésre sem, mivel a LED háttérvilágítás azonnal üzemkész, így a hagyományos lapolvasóknál energiatakarékosabbak a készülékek.

Otthoni és kisirodai használatra készültek az új LiDE 100 és 200 modellek. Kialakításukban nagyban megegyeznek az elődmodellekkel, a mellékelt állvány révén a használaton kívüli időt helytakarékosan, oldalra állítva tölthetik. Négy gyorsgombbal szerelték fel őket a másolás, fotó- és e-mail beolvasás illetve PDF-készítés céljából. Képesek a dokumentum jellegének automatikus felismerésére is és a beolvasás során kérhetünk por- és karc-eltávolítást is. Optikai felbontásuk rendre 2400×4800 illetve 4800×4800 DPI. Sebességben is van közöttük különbség, a LiDE 200 a gyártó adatai szerint már 14 másodperc alatt képes beolvasni egy A/4-es szövegoldalt, ugyanehhez a 100-nak 24 másodpercre van szüksége.

Minden előnyük mellett ezek a lapos konstrukciók is bírnak korlátokkal. Az érzékelőrendszer jellege a LiDE 100 és 200 esetében nem teszi lehetővé filmadapter használatát, így maradhatunk dokumentumoknál és papírképeknél. Hasonlóképpen, míg a LED előnyös a gyors bemelegedés miatt, addig színminőségben enyhe hátrányt jelent a hagyományos hidegkatód fénycsövekhez képest, ami inkább csak profi minőségű filmes anyagok beolvasásakor ütközik ki. A hétköznapi kihívásokra, dokumentumok, fotók beolvasására -- az eddigi LiDE modellek tudására alapozva -- természetesen kiválóan megfelel a LiDE 200 és 100. Jelenleg bevezetés alatt állnak, pontos áruk egyelőre még nem ismert, annyi bizonyos, hogy az alsóbb árkategóriában indulnak majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.