Szerző: Koi Tamás

2008. szeptember 15. 10:07

Kipróbáltuk: Netgear ReadyNAS Duo otthoni médiaszerver és adattár

Ahogy az általunk készített, vagy összegyűjtött multimédiás állományok mennyisége és mérete időről-időre folyamatosan nő, úgy merül fel legtöbbünkben a kérdés; mégis hogyan lehetne ezeket a fájlokat optimális körülmények közepette tárolni úgy, hogy azok egyrészt biztonságban legyenek, másrészt mindig, és gyakorlatilag bárhonnan elérhetők legyenek számunkra?

[HWSW] Ahogy az általunk készített, vagy "összegyűjtött" multimédiás állományok mennyisége és mérete időről-időre folyamatosan nő, úgy merül fel legtöbbünkben a kérdés; mégis hogyan lehetne ezeket a fájlokat optimális körülmények közepette tárolni úgy, hogy azok egyrészt biztonságban legyenek, másrészt mindig, és gyakorlatilag bárhonnan elérhetők legyenek számunkra?

Profi hálózati tár otthonra

A kapacitás kérdését sokan egyszerűen oldják meg, és az egyre olcsóbbá váló, feneketlen bendőjű merevlemezekkel pakolják tele a számítógépüket. Mások -- optikain, vagy memórialapún -- hordják maguknál a kedvelt állományokat. Van, aki az internetes tárhelyekre esküszik, és vannak az igazán megfontoltak, akik internetről is elérhető hálózati adattárolót vesznek otthonra.

A hálózati eszközeiről ismert Netgear az otthoni felhasználók igényeihez igazodva egy ideje a vállalati megoldások mellett az otthonok számára is kínál hálózati adattárolókat. A feladat itt értelemszerűen más: míg a vállalati környezetben elsősorban az adatok biztonságba helyezése, mentése az elsődleges cél, ez egy otthoni hálózatnál másodlagos szempont. Ez az otthoni hálózat lehet, hogy csak egyetlen PC-t tartalmaz, de csatlakozhat hozzá számos más olyan eszköz -- hálózati médialejátszó, konzolgép --, mellyel jól kihasználható a médiafájlok központosított tárolása.

Persze ezeket az állományokat egy PC-ről is meg lehet osztani, a legtöbb elterjedt operációs rendszer ehhez megfelelő felületet is kínál, csakhogy egy számítógép állandó üzeme nem feltétlenül ésszerű pusztán erre a feladatra, ráadásul az adatok adott esetben nagyobb biztonságban is vannak egy erre a célra elkülönített tárhelyen, melyet csak bizonyos felhasználók érhetnek el a megfelelő korlátokkal.

Kompromisszumok nélkül

A Netgear hálózati háttértárakból álló termékcsaládjának több tagja is járt már nálunk, mostani alanyunkhoz, a ReadyNAS Duóhoz leginkább a belépőszintű Storage Central hasonlítható. A felhasználói környezet és a felépítés szinte egyezik, a ReadyNAS Duo mégis komolyabb eszköz, olyan felhasználóknak, akik annál jóval kevesebb kompromisszumra hajlandók, mint amire a Storage Central kényszeríti őket.

Először is a hasonlóságok: a ReadyNAS Duo a kínálat belépőszintű tagjához hasonlóan két merevlemezt fogadhat, ám alapesetben csak egy tárolóegység található benne (1 TB és 750 vagy 500 GB kapacitással -- nekünk az utóbbiból jutott). Az elegáns, az előlapot leszámítva fémből készült fekete dobozkába ugyanakkor egy másik, hasonló kapacitású HDD-t is beépíthetünk, ilyenkor máris redundáns eszközként működhet tovább az adattároló (a ReadyNAS Duo a Netgear saját redundáns RAID-megoldását, az X-RAID-et használja, mely egyébként egy merevlemezzel is működőképes). A ReadyNAS Duo a Storage Centralhoz hasonlóan SATA merevlemezeket fogad, az adattárolókat akár működés közben is lehet cserélni.

A készülékházhoz külső tápegységet kell csatlakoztatni, ezen kívül itt is adott természetesen a gigabites ethernet port, továbbá 3 USB kapu is, melyekre külső adattárolók, nyomtatók, de akár USB-s kommunikációs interfésszel ellátott szünetmentes áramforrások is csatlakoztathatók. A ReadyNAS Duo a csatlakoztatás után a homlokzaton található nyomógombbal kelthető életre, és szűk egy perc elteltével már használatba is vehető. Itt azonban nem követte el azt a hibát a Netgear, amit a Storage Centralnál, az adattárolón elhelyezett állományokat lényegében bármilyen hálózatba kötött PC-vel el lehet érni, akár Windows, akár Mac, akár Linux/Unix környezetben.

Médiafájlok megosztására hivatott

A médiafájlok hálózati streamje (AV-szerver) is támogatott, így a legtöbb UPnP-kompatibilis médialejátszó minden további nélkül rátalál a ReadyNAS Duo különböző, erre a célra rendszeresített mappáiban tárolt állományokra. A tárolóegység így az újgenerációs konzolokkal is kompatibilis -- mi egy PlayStation 3-mal ismertettük meg, a játékgép mindenféle fennakadás nélkül böngészte a Netgear hálózati médialejátszóján elhelyezett képeket, zenéket vagy filmeket.

A ReadyNAS Duón lévő állományok emellett távoli számítógépről, FTP(S) és HTTP(S) protokollokkal is elérhetők, miután a bőséges beállítási lehetőséget nyújtó adminisztrációs felületen mindent megfelelően paramétereztünk. A felhasználói jogok és kvóták akár erre, akár a helyi hálóra vonatkozóan szabadon beállíthatók. Hasznos kiegészítő programja a ReadyNAS Duo repertoárjának a ReadyNAS Photos, mely a fotómegosztó szolgáltatások mintájára lehetővé teszi, hogy privát albumjainkat megmutassuk családtagjainknak, barátainknak, ismerőseinknek.

Az adattár saját szoftverkörnyezetében a nálunk járt nagyobb testvéréhez, a ReadyNAS NV+-hoz hasonlóan Bittorrent-kliens is helyet kapott, mely a készülék 8080-as portján saját webes felülettel is rendelkezik. A szoftver a sávszélességet automatikusan is képes menedzselni, de mi magunk is meghatározhatjuk a maximumokat. A torrentes állományokat egy általunk megadott könyvtárába tölti le a NAS, de ez természetesen valamelyik általános célú megosztott könyvtár is lehet az.

Az eszköz adatkezelési sebessége elsősorban alapvetően a hálózati csatlakozás típusától, illetve a közbeiktatott hálózati eszközöktől függ. Egy átlagos otthoni, fast ethernet csatolóval ellátott routeren keresztül másodpercenkét 6-6,5 megabájtnyi adatot sikerült felírni a ReadyNAS Duóra, a kiolvasás ennél valamivel gyorsabban; 7,5-8 megabájt/másodperces sebességgel történt.

A Netgear ReadyNAS Duo természetesen mindezen túl adatállományok mentésére is használható: a beépített, egygombos mentést is lehetővé tevő backup manageren túl a Windows és Macintosh felhasználóknak rendelkezésükre áll az NTI Shadow for ReadyNAS szoftver is. A mentés ezen kívül távolról is elvégezhető, valamint az USB-s adattárak tartalma is lementhető, illetve azokra is készíthető biztonsági másolat.

Ötös alá

A készülék összességében minden otthoni felhasználói igényt kielégít, sőt, irodai környezetben is helytáll, jóllehet elsősorban AV-szerver képességei teszik kiemelkedővé, az adatmentés jelen esetben kevésbé játszik meghatározó szerepet, ugyanakkor természetesen továbbra is elérhető funkció. Igazán nagy kár, hogy a Netgear a ReadyNAS Duónál is elkövette a Storage Centralnak is felrótt, aktív hűtéshez köthető hibát: nevezetesen az adattár ventilátora ugyan nem túl hangosan, de azért jól hallhatóan és rendkívül idegesítően folyamatosan morajlik, ezzel a berendezés idővel garantáltan kirúgatja magát a nappalikból, pláne ha a nappali éjjel hálószobaként is üzemel.

Ezt az egyetlen hibáját leszámítva -- ki-ki döntse el, számára ez mekkora jelentőséggel bír -- a ReadyNAS Duo gyakorlatilag tökéletes és sokoldalú otthoni hálózati merevlemez. Beszerzése minimum 70 ezer (az 500 megabájtos változat), maximum 150 ezer (az 1 terabájtos változat) forintos ára miatt ugyanakkor csak azoknak megtérülő, akik több hálózatba kötött AV-eszközzel is rendelkeznek otthon, szeretnék az állományokat távoli gépről is elérni, netán fontos számukra, hogy az otthoni számítógépen, számítógépeken tárolt állományokról egyszerűen és gyorsan tudjanak rendszeres mentést készíteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról