:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. szeptember 12. 11:44

Újabb felsővezető hagyta el a VMware-t

Újabb felsővezető hagyja el a VMware-t, Mendel Rosenblum társalapító és tudományos vezető a jövő héten kezdőd VMworld kiállítás és konferencia előtt jelentte be, hogy lemond a vállalatnál betöltött tisztségéről, és visszamegy tanítani a Stanford egyetemre.

Újabb felsővezető hagyja el a VMware-t, Mendel Rosenblum társalapító és tudományos vezető a jövő héten kezdőd VMworld kiállítás és konferencia előtt jelentte be, hogy lemond a vállalatnál betöltött tisztségéről, és visszamegy tanítani a Stanford egyetemre.

Exodus

A Vmware-t 1998-ban öten alapították, Rosenblum felesége, Diane Greene július elejéig a vállalat elnök-vezérigazgatójaként dolgozott, de a cég többségi tulajdonosa, az EMC lemondatta. Belsős források szerint Greene és Joe Tucci EMC-vezér között egyre feszültebb volt a hangulat. Állítólag Greene szerint Tucci sosem értette igazán, merre tart a VMware, Tucci pedig túlságosan konfrontatívnak látta Greene-t. Amikor a második negyedévben a VMware a vártnál kisebb -- de még így is 54 százalékos -- növekedést ért el, Tucci egy igazgatótanácsi ülésen félrevonta Greene-t, és azonnali hatállyal leváltotta.

Mendel Rosenblum
Mendel Rosenblum
Greene megüresedett helyét először a férjének, Mendel Rosenblumnak ajánlották fel, de ő nem élt a lehetőséggel, ezután került a Vmware élére Paul Maritz, aki 2000-ig 14 éven át a Microsoftnál dolgozott. Innen kilépve megalapította a Pi Corporationt, amelyet a VMware anyavállalata, az EMC vett meg. Most Rosenblum is bejelentette távozását, visszamegy a Stanford egyetemre teljes munkaidős professzorként tanítani -- áll a cég dolgozóihoz eljuttatott levelében. Greene távozása után több, hozzá lojális munkatárs is otthagyta a VMware-t, például Richard Sarwal fejlesztési vezető, aki az Oracle-höz ment át.

Bizonyítási kényszer

A VMware az x86-virtualizáció megkérdőjelezhetetlen piacvezetője egyelőre, azonban a trónkövetelők száma egyre sokasodik, ahogy a technológia egyre érettebbé válik. Az elmúlt pár évben számos olyan megoldás jelent meg a piacon, amely az x86-os szerverek virtualizálását tűzte zászlajára, például a Microsoft Hyper-V, a Citrix által bekebelezett Xen, vagy akár a Qumranet, amelyet nemrég a Red Hat vásárolt fel. A Sun is saját x86-os virtualizációs megoldással rukkolt elő időközben, az xVM részben a Xenre, részben a Solarisra épül. Az Oracle tavaly ősszel jelentette be saját virtualizációs megoldását, amely szintén a Xenen alapul.

A virtualizációs technikák bár nem számítanak újdonságnak, tömeges alkalmazásuk csak az elmúlt években indult meg, a pezsgés hatására pedig a meghatározó IT-szereplők is mozgolódni kezdtek. A konszolidációs folyamat hátterében az a felismerés áll, hogy a virtualizációs csata nem a hypervisorok között dől el, hanem a felügyeleti eszközök szintjén, amelyek fejlesztése rendkívül összetett, erőforrás- és tőkeigényes feladat. A virtualizációs piac bizalmi alapon működik -- derül ki az IDC nemrég publikált felméréséből --, így a jövőben valószínűleg csak azok a megoldások maradnak talpon, melyek mögött nagy név áll.

[+] Rákaptak a virtualizációra az európai cégek

A VMware-nek a jövő heti VMworldön be kell bizonyítania, hogy a nagy nevek közé tartozik, és a vezetőváltás ellenére a munka zavartalanul folyik, különben a versenytársak kíméletlenül marginalizálni fogják a piacon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.