Szerző: Bizó Dániel

2007. november 14. 18:08

Saját virtualizált környezetet jelentett be az Oracle

Saját virtualizációs szoftvert mutatott be hétfőn az Oracle, mely mától válik elérhetővé a vállalat weblapjáról. Az Oracle VM ingyenesen használható bárki számára, tetszőleges méretű szerveren, fizetni kizárólag a támogatásért kell. A szoftvergyártó lépése továbblendítheti a virtualizáció elfogadottságát a vállalatok folyamatait támogató IT-rendszerek gerincében is, melyekkel kapcsolatban kockázatkerülés jellemzi az ügyfeleket.

[HWSW] Saját virtualizációs szoftvert mutatott be hétfőn az Oracle, mely mától válik elérhetővé a vállalat weblapjáról. Az Oracle VM ingyenesen használható bárki számára, tetszőleges méretű szerveren, fizetni kizárólag a támogatásért kell. A szoftvergyártó lépése továbblendítheti a virtualizáció elfogadottságát a vállalatok folyamatait támogató IT-rendszerek gerincében is, melyekkel kapcsolatban kockázatkerülés jellemzi az ügyfeleket.

Az Oracle VM Server egy önálló szoftver, nem igényel gazda operációs rendszert, közvetlenül a számítógépre települ. Kódja a XenSource nyílt forráskódú hypervisor technológiájára épül, így a 32- és 64-bites x86-os platformokat támogatja. A támogatott vendég operációs rendszerek listáján az Oracle Enterprise Linux (OEL) 4 és 5, a Redhat Enterprise Linux (RHEL) 3-4-5, valamint a Windows Server 2003 és XP szerepelnek. Utóbbi kettő kizárólag a virtualizációt hardveres támogató processzorokon érhető el, ahogyan a nem paravirtualizált kernelt használó Linux esetében is. Az Oracle elismeri azt is, hogy a vendég Windows teljesítménye jelentősen elmarad a natívhoz képest.

Bár a vállalat állítja, az Oracle VM Server harmad akkora teljesítményköltséget jelent a kódok natív futtatásához képest, mint más cég hypervisorát alkalmazva, a vállalat lépésének lényegi eleme nem a technológiában rejlik. Az Oracle VM ugyanis az első, és természetesen egyetlen virtualizált környezet, melyben a vállalat alkalmazásai támogatottak, így immár vendégrendszeren futó adatbázis-kezelőt, alkalmazásszervert vagy vállalatirányítási szoftverekhez is igénybe vehető támogatás. Sőt OEL platform használatakor az Oracle egy beszállítóként felel a virtualizációs rétegtől az operációs rendszeren és köztesszoftvereken át alkalmazásokig mindenért.

Az Oracle VM Manager segítségével lehet menedzselni egy központi felületen keresztül az Oracle VM Server példányokat, statikus IP-k segítségével. Az eszköz OEL 4 vagy RHEL 4 vagy frissebb rendszerekre kell telepíteni. Egyéves Oracle VM támogatás kétutas (foglalat) rendszerre 499 dolláros listaárral rendelkezik, nagyobb konfigurációra 999 dollárt kóstál. A bejelentés, a szoftver és további információk az Oracle oldalán elérhetőek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról