:

Szerző: zimi

2008. augusztus 19. 12:22

Kipróbáltuk a Ricoh A/3-as nyomtatóját, az Aficio GX 7000-at

Ha A/3-as lézernyomtatóba tervezünk beruházni, megéri mérlegelni, lézer helyett ugyanis ugyanazt megteheti a gél is. A Ricoh Aficio GX 7000-ese ilyen nyomtató -- kipróbáltuk, vajon tényleg kiválthatja-e a lézert.

[HWSW] Ha A/3-as lézernyomtatóba tervezünk beruházni, megéri mérlegelni, lézer helyett ugyanis ugyanazt megteheti a gél is. A Ricoh Aficio GX 7000-ese ilyen nyomtató -- kipróbáltuk, vajon tényleg kiválthatja-e a lézert.

A gél alapú (zselés) nyomtatótechnológia a tintasugaras és lézeres készülékek egyes előnyeit hivatott ötvözni. A nyomtatógél a tintáknál sűrűbb, nagyobb fedőképességű, kevésbé itatja át a papírt. Jobb kontrasztot biztosít, mint a legtöbb tintasugaras és a színalkotók kevésbé keverednek, mint az olcsóbb lézernyomtatók esetében.

Nagy alapterületét A/3-as maximális nyomatméretével indokolhatja a fekete-grafitszürke színű készülék. A alapkiépítésben egy 250 lapos alsó tálcát tartalmaz, emellett egy automatikus lapfordító egység (duplex) is tartozik hozzá. A felül elhelyezhető egyedi adagoló már opcionális, közel egyenes papírútja miatt a vastagabb médiát (például boríték vagy névkártya papír) is könnyen kezeli. USB 2.0 csatlakozással rendelkezik a nyomtató, mellé Ethernet adapter választható még.

Ricoh Aficio GX 7000
Ricoh Aficio GX 7000 alapkiépítésben

A négy különálló patront alkalmazó rendszer 3600×1200 dpi-nek megfelelő felbontással készíthet akár A/3 méretű dokumentumokat. A névleg 29 lap/perces printer jó ütemben halad monokróm üzemmódban is, de tpasztalataink szerint legjobban színes dokumentumok esetén teljesít. Sebességben összemérhető a lézernyomtatókkal alapbeállított minőség mellett, az első oldalt pedig általában még hamarabb is elkészíti azoknál.

Ricoh Aficio GX 7000

A sebesség prioritás az alapértelmezett beállítás a meghajtóprogramban, ilyenkor a nyomatminőségbe becsúszhatnak apró szálhibák, hasonlóan sok belépő szintű lézernyomtatóhoz. Minőség prioritás beállításra váltva ezek a gyengeségek minimalizálódnak, gyakorlatilag lézernyomtató minőséget kapunk, igaz, a betűkontúrok kevésbé lesznek simák. Fotónyomtatásban jobb a zselés nyomtató az olcsó lézereknél, de ezért erre a célra nem kifejezetten ajánljuk.

Ricoh Aficio GX 7000 duplex opciók
Többféle kötés beállítható az automatikus duplex egységhez a Ricoh Aficio GX 7000 meghajtóprogramjában

Normál módban nagy kapacitású patronok vásárlásával a színes CMYK nyomtatási költség nagyon kedvező, 32 forint alatt marad, belekalkulálva még a 22000 A/4-es oldalanként cserélendő hulladékfesték gyűjtőt is. Igaz, a gyártó nem tűnteti fel weboldalán, hogy ISO szerint számolná a patronok töltetét, csupán 5%-os fedettséget ad meg, így például a nagy kapacitású fekete patronhoz megadott 3000 oldalas kapacitás érték nem összevethető más gyártókéval.

A Level Color (egyfajta intelligens vázlat mód) beállítással monokróm szintre szoríthatjuk vissza a színes dokumentumok költségét, ilyenkor a hátterek, grafikon területek telítettségét visszafogja a meghajtóprogram, de a szövegek még olvashatóak maradnak. Külső, reprezentatív anyagokhoz már nem alkalmas, de belső használatra komoly megtakarítást eredményezhet Level Color használata.

Ricoh LevelColor
Egymás mellett a normál és a LevelColor beállítással nyomtatott oldal

Normál papíros munkákhoz a lézernyomtatóknál takarékosabb megoldás lehet a GX 7000, még a Level Color beállítás használata nélkül is. Kiskereskedelmi ára 191 880 forint, így egy hasonló nyomatminőségű A/3-as lézernyomtatót legkevesebb kétszer ennyiért szerezhetnénk be és az valószínűleg drágában dolgozna. A/3 méretigényekhez, kifejezetten színes dokumentumnyomtatásra ajánljuk, ha nem támasztunk túlzott igényeket a teljesítménnyel kapcsolatosan.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.