Szerző: Bizó Dániel

2008. augusztus 14. 15:50

Második VMware szakmai találkozó Budapesten

Két hét múlva tartja második találkozóját a hazai VMware közösség, Budapesten, ahol virtualizációval foglalkozó szakemberek osztják meg ismereteiket, tapasztalataikat egymással.

[HWSW] Két hét múlva tartja második találkozóját a hazai VMware közösség, Budapesten, ahol virtualizációval foglalkozó szakemberek osztják meg ismereteiket, tapasztalataikat egymással.

A második magyar VMware User Group (VMUG) találkozón Sárándi Attila, a VMUG vezetője prezentálja a MOL VMware ESX-re épülő virtuális infrastruktúráját, és tapasztalatokat és a várható fejlesztési irányokat. Ezenkívül szó esik majd alkalmazásvirtualizációról, valamint egy virtuális adatközpont üzemeltetési kérdéseiről. Az eseményt augusztus 27-én tartják a Center Pont Irodaházban, további részleteket találni és regisztrálni a VMUG honlapján lehet.

A VMUG májusban alakult meg egy alulról szerveződő felhasználói közösségként, melyet az x86-os virtualizáció piacát vezető VMware támogat ugyan, de nem irányít. Kozák Tamás, a VMware frissen kinevezett magyar képviselője a rendezvény megnyitóján akkor elmondta, hogy Magyarországon 19 partnerrel rendelkezik jelenleg a vállalat, és itthon 250-nél több vállalati ügyfél használja a VMware virtualizációs megoldásait, mely elegendő tömeg már egy szakmai közösség kialakulásához, ugyanakkor jelzi a hazai virtualizáció alacsony elterjedtségét.

Pedig az IDC egy európai kutatásából az világlik ki, hogy azok a szervezetek, melyek már alkalmaznak éles környezetben virtualizációt, rohamos mértékben fokozzák a virtualizáció jelenlétét infrastruktúrájukban, mellyel rugalmasságot nyernek, költségeket takarítanak meg, fokozzák rendszereik rendelkezésre állását. A Polygon becslése szerint virtualizációs technikák bevetésével több százmillió forintot lehetne megtakarítani az alacsonyabb felügyeleti és üzemeltetési költségek révén, különös tekintettel a hatalmas energiapazarlás csökkentésére. Az IDC kutatása alapján a vállalatok 82 százaléka alkalmaz VMware-t, ezzel toronymagasan vezet a 13 százalékos penetrációjú Microsoft előtt -- a válaszadók 14 százaléka virtualizál UNIX vagy mainframe környezetben.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról