Szerző: Bodnár Ádám

2008. augusztus 12. 12:33

Beszerzéseknél csak az IT-vezetők harmada fordít kiemelt figyelmet az energiafogyasztásra

Az informatikai vezetőknek csak harmada tartja az energiahatékonyságot kiemelten fontos szempontnak a beszerzéseknél -- derül ki a CDW júniusban elvégzett felméréséből, amely közel 800 amerikai IT-vezetőre terjedt ki.

[HWSW] Az informatikai vezetőknek csak harmada tartja az energiahatékonyságot kiemelten fontos szempontnak a beszerzéseknél -- derül ki a CDW júniusban elvégzett felméréséből, amely közel 800 amerikai IT-vezetőre terjedt ki.

Az informatikai igazgatók több mint 90 százaléka a felmérésen "csípőből" azt válaszolta, hogy figyel az energiatakarékosságra, azonban csak 34 százaléka tartja ezt kiemelten fontos szempontnak az eszközök beszerzésénél, ami alapján úgy tűnik, sokan vannak, akik vizet prédikálnak, de közben bort isznak. "A legtöbb szervezetnél jelentős megtakarítások érhetők el az energiahatlkonyság növelésével, de ehhez a teljes IT működését átható figyelmet kell fordítani erre" -- áll a CDW által megelentetett tanulmányban.

Az IT-vezetők legtöbbször azért nem foglalkoznak az energiahatékonysággal, mert a legtöbbjüknek elképzelése sincs a rábízott rendszerek fogyasztásáról. A felmérés szerint azoknál a szervezetek, ahol az IT-részlegnél van felelőse az energiaköltségeknek, jóval hatékonyabban gazdálkodnak a wattokkal. A megkérdezett IT-vezetők 57 százaléka látja rendszeresen a villanyszámlát, ezen a csoporton belül közel 90 százalék rendelkezik energiatakarékossági stratégiával, míg a fogyasztást nem ismerők között csupán 38 százalék.

A kidolgozott energiastratégiával rendelkező cégeknél a fogyasztás ugyan növekszik, de kisebb mérékben, mint azoknál a szervezeteknél, ahol erre nem fordítanak figyelmet. A válaszadók 25 százaléka ugyanannyit fizet az energiáért mint korábban, pedig több berendezést üzemeltet, 28 százalék pedig csökkenteni is tudta energiaköltségeit. Az energiastratégiával rendelkező szervezetek 10 százaléka több mint 20 százalékkal kevesebbet fizet az energiáért, mint korábban.

Természetesen az energiatakarékos eszközök beszerzése önmagában nem oldja meg a problémákat, a felmérés szerint az Energy Star minősítéssel ellátott berendezések tulajdonosai közül csak alig 38 százalék használja a fejlett energiagazdálkodási képességeket. A drága árammal való takarékoskodás legnépszerűbb módjai az alacsony fogyasztású, hatékony berendezések vásárlásán túl a szerverek konszolidálása, az energiafogyasztást optimalizáló segédeszközök kiterjedt használata, valamint a felhasználók oktatása, hogy a munkanap végén, dolguk végeztével kapcsolják ki az asztali gépeiket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról